Tetszett a cikk?

A környezetvédő szervezet szükségesnek tartja, hogy a közvélemény megismerhesse a paksi 2-es blokk újraindításának kockázatait elemző szakértői tanulmányokat. Az Energia Klub úgy tudja, a 2-es blokk újraindítása augusztus 2-án kezdődik.

A Greenpeace csütörtöki közleménye rámutat: a paksi vállalat a szerzői jogra és üzleti titokra hivatkozva utasította el az erre vonatkozó kérésüket. Az atomerőmű vezetőinek titkolózása világosan mutatja, hogy ők maguk sem bíznak az újraindítás kockázatmentességében - mutat rá a Greenpeace.Úgy tűnik, az egyetlen érv az újraindításra az, hogy a nem működő reaktor árbevételkiesést okoz az erőműnek. A nukleáris biztonság nagyon bonyolult kérdés, amit nem a pénznek, hanem a lakosság és a környezet biztonságának kell meghatároznia - hangsúlyozza a közlemény.Az Energia Klub szerint a blokkot jövő hétfőn indítanák újra. A csoport ezt ellenzi, mint fogalmaznak: ilyen körülmények között reaktorindításra még nem volt példa, a régiót a paksi menedzsment ezzel egy újabb kísérletnek teszi ki. A reaktorblokk jövő heti indításáról szóló értesüléseket az atomerőmű szóvivője cáfolta. Mittel István szerint ezzel együtt az indítás a nyár során várható.A 2-es blokk tisztítótartályának tavalyi hármas fokozatú eseménye, azaz súlyos üzemzavara miatt az atomerőmű 6,6 milliárd forintos ráfizetéssel zárta a múlt évet, az idén a veszteség 4,7 milliárd forintra mérséklését hagyta jóvá a cég tulajdonosa, a Magyar Villamos Művek Rt. Ez csak abban az esetben sikerülhet, ha már a felrobbant tisztítótartály eltávolítása előtt üzembe helyezik a reaktort.Az atomerőmű május 18-án nyújtotta be az Országos Atomenergia Hivatalhoz a blokk újraindítására vonatkozó kérelmét. Kocsis István, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója szerint augusztusra minden engedélyezési és műszaki feltétel rendelkezésre állhat az újraindításhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Orbán beárazta a koronatesztet, iskolákban terjed a vírus

Radar360: Orbán beárazta a koronatesztet, iskolákban terjed a vírus

Oligarchák kísértenek a dörgicsei lankákon

Oligarchák kísértenek a dörgicsei lankákon

Berki Krisztián és Hajdú Péter volt cége is rajta van a NAV adóslistáján

Berki Krisztián és Hajdú Péter volt cége is rajta van a NAV adóslistáján