Tetszett a cikk?

A sorozatban megbukott egészségügyi reformtervek után megszületett az újabb verzió: megmaradnának az orvos és beteg közé beékelt ellátásszervezők, de munkájukba az orvosok és az önkormányzatok is beleszólhatnának, írja a Népszabadság. Az új terv fő vonzereje, hogy 170 milliárd forint uniós támogatás felvételét tenné lehetővé.

Jelentős változáson mehet keresztül az egészségügyi reform koncepciója – árulta el a miniszter. Az egészségügy átszervezését először a kórház privatizáció révén bevonható magántőkével képzelte el a Medgyessy kormány, ezt azután csendben elvetette, majd az "irányított betegellátási modell" néven bemutatott reformtervezet bukott meg a szakma és a szocialista frakció ellenállásán – írja a Népszabadság. A profitorientált ellátásszervezők beékelődtek volna a beteg és az orvos közé, és a terv ellenzői szerint az üzleti érdekek domináltak volna, nem pedig a beteg gyógyítása lett volna a fő szempont.Az uj reformterv kisértetisesen hasonlít a szakmai körökben és a szocialista frakcó által már elutasított betegellátási rendszerhez, ám ezúttal szakmai szervezeteket és önkormányzatokat is bevonnák az ellátásszervezésbe. A hét régió ellátásszervezésére pályázó társaságoknak az adott területen dolgozó lakosok után járó fejkvóta egy százalékát előre, készpénzben kellene letenniük. Az így keletkező 10 milliárd forintos összegből finanszíroznák az ágazat fejlsztését, illetve forrása lehetne annak az önrésznek, amelynek segítségével elnyerhető lenne 170 milliárdnyi uniós támogatás – írja a Népszabadság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Állami szerveknek is fájhat a Norvég Alap miatti szkanderezés

Állami szerveknek is fájhat a Norvég Alap miatti szkanderezés

A megmérgezett Navalnij felkelt az ágyából és lépcsőzött egyet

A megmérgezett Navalnij felkelt az ágyából és lépcsőzött egyet

Csökkenhet a tesztkapacitás a hatósági ár miatt

Csökkenhet a tesztkapacitás a hatósági ár miatt