Az uniós pályázatok esetében az igazi munka csak akkor kezdődik, amikor megnyertük az adott pályázatot. A huzavona mégis megérheti, a napokban ugyanis közel 28 milliárd forintot utalt az Európai Bizottság a Nemzeti Programengedélyező Iroda számláira, amit az illetékes minisztériumok osztanak majd szét.

Az Európai Unió Strukturális Alapjai idén és az elkövetkező két évben ötszáz milliárd forintot különítenek el Magyarország számára, a Nemzeti Fejlesztési Terv öt operatív programjának finanszírozására. A programok keretében a regionális fejlesztést, a környezetvédelmet, a gazdasági versenyképesség javítását, a humánerőforrás-fejlesztést, a szociális feltételek kedvező változását szolgálják. Az elfogadott pályázatokra a pénzösszegeket a Nemzeti Programengedélyező Iroda utalja a felelős minisztériumokban felállított úgynevezett irányítóhatóságoknak. Ők gondoskodnak majd a pénz megfelelő szétosztásán a pályázatok révén.

A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (Gvop) keretében kiírt, a kis- és középvállalkozások műszaki-technológiai hátterének, illetve az önkormányzatok információszolgáltató tevékenységének fejlesztését célzó pályázatok örvendhetnek a legnagyobb népszerűségnek. Az öt operatív közül e két pályázat olyannyira sikeres volt, hogy – igencsak vitatható módon - a korábban megjelölt a szeptember 30-ai határidőt törölve, augusztus másodikán lezárták a pályázatok befogadását. Lépésüket a minisztériumban azzal indokolják, hogy az eddig benyújtott nagyszámú pályázatban jelzett igények alapján már most elfogyott a támogatásra szánt összeg. Rendkívüli sikerük miatt a pályázatok forrásigénye várhatóan meghaladja az idénre tervezett kereteket, és előreláthatólag megközelíti a 2004-2006-ra tervezetteket – mondta a hvg.hu-nak Kokics Viktoria, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium sajtóreferense.

A Gvop felhívásaira eddig összesen 6153 pályázat érkezett, ebből 4745 darab a kis és középvállalkozások fejlesztésére, 1153 pályázati munka a kutatás fejlesztésére, míg 183 az információs társadalom fejlesztésére irányul, s 72 darab érkezett a beruházások ösztönzésére. Annak ellenére, hogy a tárca már január végén meghirdette a pályázatot, s a vállalkozások részéről is nagy az érdeklődés, még egyetlen nyertessel sem kötöttek támogatási szerződést a minisztériumok.

A támogatás mértéke pályázatonként igen eltérő. A pályázati kiírásban szereplő maximális támogatási összegeket figyelembe véve a támogatási összeg a néhány százezer forinttól akár az ötszáz millió forintot is elérheti. Az új tagállamok közül Magyarország elsőként készítette el az uniós források felhasználásáról szóló nemzeti fejlesztési tervét, s nálunk hirdették ki leghamarabb az első nyerteseket, még május közepén. Az adatok szerint pedig nem is olyan kevés a nyertesek száma, közel hétszázan vannak, és 3,8 milliárd forintra számítanak. S rajtuk kívül még több ezer pályázó vár arra, hogy döntsenek beadványa sorsáról.

A kis- és középvállalkozói támogatási szerződések megkötése már elkezdődött – mondta Kokics Viktória. Így folyamatosan postázzák a korábban már értesített vállalkozásoknak a szerződéseket. A csúszás annak tudható be, hogy a szerződések tartalmáról még júniusban javában folytak a tárgyalások az unióval. A dokumentumnak ugyanis tartalmaznia kell például a pénz felhasználásának konkrét eredményeit, ahhoz, hogy később folyamatosan tudják ellenőrizni a támogatott fejlesztéseket.

A támogatások kifizetéséről csak azután beszélhetünk, ha a pályázók visszaküldik a szerződés tervezeteket, a szükséges dokumentumokkal kiegészítve, amire harminc napja van a pályázónak. A hiánypótlásra vagy szerződésmódosításra újabb harminc napot biztosítanak. „Így elsősorban a pályázókon múlik, hogy mikor kapják meg a pénzt”- mondta a hvg.hu-nak Tory Marcell, a pályázatok gondozásával megbízott Magyar Vállakozásfejlesztési Kht. kommunikációs menedzsere. Elsődleges cél, hogy a magyar vállalatok által az idén felhasználható pénzügyi keret minél nagyobb részét lekössék nyertes pályázatokkal – tette hozzá.

A három évre kijelölt öt operatív program közül egy másik kedvelt pályázat a környezetvédelmi és vízügyi minisztériumhoz tartozó Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program (Kiop), ahol öt témakörben hirdettek meg pályázatot. A június 30-ai határidőre mindössze 29 pályázati munkát jegyeztek, amelyeknek összértéke meghaladja az 55 milliárd forintot – mondta a hvg.hu-nak Czégér Zsuzsana, a Kiop főosztályvezetője. A támogatási igény csaknem kétszerese a három évre biztosított forrásoknak. Az első kör befejezésével július 15-étől ismét fogadják a pályázatokat.

Igaz, ők már júliusban aláírtak hét támogatási szerződést. Az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság tizenhat milliárd forintot költhet útszakaszok felújítására, elkerülő utak építésére. A 38,45 milliárd forintnyi keretből pályázatokkal 28,2 milliárd forintot lehet elnyerni, a fennmaradó pénzt ugyanis központilag szervezett programok révén hasznosítják. Ennek lényege, hogy a minisztérium megbízhat egy szervezetet az adott fejlesztés végrehajtásával.

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (Hefop) felhívására eddig hétszáz pályázat érkezett be, de még egyet sem bíráltak. Korábbi információk szerint itt is csak ősszel várható az első szerződés megkötése. A pályázati támogatás kerete 48 milliárd forint, ám a benyújtott támogatások alapján ennél jóval többre lenne igény, még annál is több, ami a kijelölt hároméves időszakban elkölthető.

A Regionális Fejlesztési Operatív Program (Rop) keretében meghirdetett pályázatra eddig hatszázan jelentkeztek, amiből több mint nyolcvanat sikeresnek ítéltek. Az Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Programról (Avop) egyelőre nehéz lenne bármit is mondani, ugyanis a tárca még az úgynevezett előcsatlakozási Sapard pénzek szétosztásával van elfoglalva.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Amerika komoly szankciókat vezetett be Kuba, Nicaragua és Venezuela ellen

Amerika komoly szankciókat vezetett be Kuba, Nicaragua és Venezuela ellen

Megérkezett a húsvéti időjárás-előrejelzés

Megérkezett a húsvéti időjárás-előrejelzés

Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP

Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP

Ez még tetézheti a klímaváltozást: kiszámolták a műanyagtermékek szénlábnyomát

Ez még tetézheti a klímaváltozást: kiszámolták a műanyagtermékek szénlábnyomát

Letartóztatták az Éjkirályt Norvégiában

Letartóztatták az Éjkirályt Norvégiában

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen