A dollár gyengesége, az euró viszonylagos ereje átrendezte a drágasági rangsort a világ nagyvárosai között. Az Economist Intelligence Unit (EIU) ranglistáján (a legdrágább városok vannak elöl) Budapest a 97. helyről a 88.-ra lépett elő egy év alatt. De Közép-Európa többi városa is feljebb araszolt a listán.

Párizs feltornázta magát a világ legdrágább városai közé, Tokió és Oszaka mögött a 3. helyen osztozik Oslóval. A 10. helyről a 6.-ra került London, előtte Zürich és Koppenhága sorakozik a listán – áll az Economist Intelligence Unit (EIU) legfrissebb felmérésében. Az EIU elemzői az amerikai dollár további gyengélkedésével és az európai valuták, elsősorban az euró stabilitásával magyarázzák az európai városok előretörését.A 2003 és 2004 tavasza között eltelt egy év változásait tükröző listán, ahol a New York-i megélhetési költségszint az alap, a világ 25 legdrágább városa közül mindössze öt nem európai. Feltűnően megdrágult Athén, az 59. helyről a 49. helyre ugrott előre, továbbá Ausztrália legtöbb városa is, többek között Melbourne és Brisbane. Ám olcsóbb lett New York – a 13. helyről a 27. helyre lépett vissza – és több más amerikai város is, így Boston, Los Angeles és Chicago.A megélhetési költségek legfrissebb globális ranglistája 133 tagot számlál. A rangsor végén Caracast és Manilát megelőzve Teherán áll, s az olcsó városok közé tartozik Kairó, Rio de Janeiro, Újdelhi és Tunisz is. A 100. helyen még Kijev osztozik Bangkokkal, mögöttük csak Belgrádot (111) és Bukarestet (113) találjuk Európából, a többiek mind afrikaiak, ázsiaiak vagy latin-amerikaiak.Magyarország közvetlen környezetében a 10. helyen szereplő Bécs a legdrágább. A legutóbbi felméréshez képest többe kerül a megélhetés Prágában (75.), Moszkvában (33.) és Bukarestben, ám leginkább Budapest drágult a vizsgált időszakban, de olcsóbb lett Varsó és Kijev. Pozsony tavaly még nem szerepelt a ranglistán, most a 93. helyen osztozik Varsóval, a vietnami Ho Si Minh-várossal és a szaúdi Al Khubarral. (MTI)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem bírt a Milan a Parmával

Nem bírt a Milan a Parmával

Itt a húsvét, bedugultak a határok

Itt a húsvét, bedugultak a határok

Újabb razzia volt a Fészeknél

Újabb razzia volt a Fészeknél

Nagyon meglepték Nadalt

Nagyon meglepték Nadalt

400 millió jegykiadókra

400 millió jegykiadókra

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták