Tetszett a cikk?

A dollár gyengesége, az euró viszonylagos ereje átrendezte a drágasági rangsort a világ nagyvárosai között. Az Economist Intelligence Unit (EIU) ranglistáján (a legdrágább városok vannak elöl) Budapest a 97. helyről a 88.-ra lépett elő egy év alatt. De Közép-Európa többi városa is feljebb araszolt a listán.

Párizs feltornázta magát a világ legdrágább városai közé, Tokió és Oszaka mögött a 3. helyen osztozik Oslóval. A 10. helyről a 6.-ra került London, előtte Zürich és Koppenhága sorakozik a listán – áll az Economist Intelligence Unit (EIU) legfrissebb felmérésében. Az EIU elemzői az amerikai dollár további gyengélkedésével és az európai valuták, elsősorban az euró stabilitásával magyarázzák az európai városok előretörését.A 2003 és 2004 tavasza között eltelt egy év változásait tükröző listán, ahol a New York-i megélhetési költségszint az alap, a világ 25 legdrágább városa közül mindössze öt nem európai. Feltűnően megdrágult Athén, az 59. helyről a 49. helyre ugrott előre, továbbá Ausztrália legtöbb városa is, többek között Melbourne és Brisbane. Ám olcsóbb lett New York – a 13. helyről a 27. helyre lépett vissza – és több más amerikai város is, így Boston, Los Angeles és Chicago.A megélhetési költségek legfrissebb globális ranglistája 133 tagot számlál. A rangsor végén Caracast és Manilát megelőzve Teherán áll, s az olcsó városok közé tartozik Kairó, Rio de Janeiro, Újdelhi és Tunisz is. A 100. helyen még Kijev osztozik Bangkokkal, mögöttük csak Belgrádot (111) és Bukarestet (113) találjuk Európából, a többiek mind afrikaiak, ázsiaiak vagy latin-amerikaiak.Magyarország közvetlen környezetében a 10. helyen szereplő Bécs a legdrágább. A legutóbbi felméréshez képest többe kerül a megélhetés Prágában (75.), Moszkvában (33.) és Bukarestben, ám leginkább Budapest drágult a vizsgált időszakban, de olcsóbb lett Varsó és Kijev. Pozsony tavaly még nem szerepelt a ranglistán, most a 93. helyen osztozik Varsóval, a vietnami Ho Si Minh-várossal és a szaúdi Al Khubarral. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Révész Sándor: Ha volna önbeteljesítő optimizmus…akkor jó lenne

Révész Sándor: Ha volna önbeteljesítő optimizmus…akkor jó lenne

130 jármű rohant egymásba egy japán hóviharban

130 jármű rohant egymásba egy japán hóviharban

Hatalmas ősi templom maradványaira bukkantak régészek Kínában

Hatalmas ősi templom maradványaira bukkantak régészek Kínában