Tetszett a cikk?

Noha kissé bizonytalanabbá vált a korábban biztosra vett hétfői jegybanki kamatcsökkentés, a megkérdezett elemzők 25-50 bázispontos kamatmérséklést várnak a Monetáris Tanács hétfői ülésétől.

A Reuters által pénteken megkérdezett 14 elemzőből kilencen arra számítanak, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén 25-50 bázisponttal lejjebb viszi az irányadó kamatot. "Tovább folytatódhat a májusban abbamaradt óvatos kamatcsökkentés, ezért 0,25 százalékpontos módosítást várok" – mondta Vojnits Tamás. Az OTP Bank vezető elemzője szerint az inflációs kilátások kedvezőbbé váltak és alapvetően ez indokolja a kamatmérséklést. "Ha az áfa- és jövedékiadó-emeléstől megszűrt áremelkedési ütemet nézzük, akkor a júliusi 7,2 százalék jelzi, hogy az adóemelések nem gyűrűztek be teljes egészében az árakba, és az év végére reális a 6,1 százalékos év/éves infláció" - mondta az elemző. Az OTP Bank az év hátralévő részében 150 bázispontos kamatcsökkentést vár, a jövő év végére pedig 4,5 százalékos inflációt" - tette hozzá Vojnits Tamás.Fél százalékpontos kamatcsökkentésre számít hétfőn Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője, aki elsősorban a forint erős árfolyamával indokolta a várható döntést. "Az MNB nem vállalhatja fel azt a veszélyt, hogy a forint a sáv erős szélét súrolja, hiszen az elmúlt napokban többször is állt 12 százalék felett a sáv erős oldalán" - mondta. A hétfői határozatnál fel kell oldania az MT-nek azt a dilemmát, amely a korábbi döntési mechanizmusból fakad: ennek lényege, hogy az infláció várható alakulását, a fizetési mérleget, a kamatkülönbözetet és az árfolyam alakulását mérlegre téve kell lépnie, illetve változatlanul hagynia a kamatot - magyarázta az elemző.Ha ezeket a tényezőket külön-külön vizsgáljuk, akkor - az árfolyamot leszámítva - a második variáns valószínűsíthető, azaz nem változnak a kamatok - vélte Török Zoltán, majd hozzátette: az infláció csak lassan csökken, és augusztusban ismét felfelé módosulhat, ráadásul elképzelhető, hogy az MNB hétfőn publikálandó új inflációs jelentésében a 2005 decemberére vonatkozó prognózisát 4,3 százalékra emeli a jelenlegi 4 százalékról a dráguló olajárak miatt. Ami a kamatkülönbözetet illeti, ez a 10 éves német és magyar kötvények esetében az áprilisi 390 bázispontról július-augusztusra 430 bázispontra nőtt, azaz ekkora felárral hajlandók a külföldi befektetők finanszírozni a magyar államadósságot - értékelte a folyamatot Török Zoltán. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még mindig Liam Neeson akciófilmje a legnépszerűbb

Még mindig Liam Neeson akciófilmje a legnépszerűbb

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után