Az MSZP új miniszterelnököt jelöl - jelentette be a párt elnöke csütörtökön. A hvg.hu korábban arról értesült, hogy a koalíciós pártok konstruktív bizalmatlansági indítványt terjesztenek a parlament elé, Medgyessy Pétert lemondatják, helyére új miniszterelnöknek Kiss Pétert javasolják majd.

Kovács László szerint a jelölt már megvan, de a személyéről csak a koalíciós partnerrel való egyeztetés után, augusztus 26-án tájékoztatják az Országgyűlés elnökét. A parlament szeptember 6-án dönthet konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal az új miniszterelnökről. Az MSZP országos elnöksége sajnálattal és megértéssel vette tudomásul, hogy Medgyessy Péter az SZDSZ bizalmának hiánya miatt nem kívánja tovább vállalni a miniszterelnökséget - mondta a pártelnök.A hvg.hu információi szerint Medgyessy lehetséges utódjaként elsősorban Kiss Péter neve merült fel, aki - Medgyessyvel ellentétben - a két koalíciós párt szombaton sorra kerülő újabb egyeztetésén is jelen lesz.A döntésről telefonon már tájékoztatták Medgyessy Pétert, és az elnökség szabadságon lévő tagjaival is konzultáltak. Mint mondta, az elnökség úgy döntött, hogy ezen az MSZP-t a párt elnöke, Szili Katalin elnökhelyettes, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Kiss Péter, az elnökség tagja, aki egyben a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, továbbá Jánosi György, az országos választmány elnöke képviseli.Az új kabinet összeállításával kapcsolatban a szocialisták a lehető legnagyobb mozgásteret kívánják biztosítani a miniszterelnöknek, és ugyanerre kérik a koalíciós partnert is, azaz nem vitatják a kormányfő jogát arra, hogy maga állítsa össze kabinetjét. Ez azonban nem jelenti az SZDSZ jelölési jogának megkérdőjelezését bizonyos tárcákkal kapcsolatban.Az előzményekKereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Medgyessy Péter távozik posztjáról szeptember végéig
Medgyessy csütörtökön kilátásba helyezte lemondását, miután a koalíciós pártokkal egyeztetett. A kormányfő közölte: az SZDSZ vagy csütörtök estig bizalmáról biztosítja, vagy augusztus 26-áig meg kell teremtenie a feltételeit egy új miniszterelnök megválasztásának. Medgyessy Péter hozzátette: ez utóbbi esetben augusztus 27-én írásban benyújtja lemondását a köztársasági elnöknek.Ebben az esetben Mádl Ferenc dönt a miniszterelnök személyéről. A hvg.hu értesülése szerint a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal ezt szeretné megakadályozni a koalíció. Ugyanakkor ha esetleg csütörtök este lemondana a kormányfő, akkor a koalíció már nem tudná benyújtani a bizalmatlansági indítványt. (A képviselők legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben írásban – a miniszterelnöki tisztségre jelölt személy megjelölésével – nyújthat be bizalmatlansági indítványt. A miniszterelnökkel szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt a kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítványnak kell tekinteni. Ha az indítvány alapján az országgyűlési képviselők többsége bizalmatlanságát fejezi ki, az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni.)A csütörtöki koalíciós egyeztetést amiatt hívták össze, hogy a kormányfő szerdán bejelentette: meneszti Csillag István gazdasági minisztert. Az SZDSZ azonban közölte: továbbra is ragaszkodik a miniszterhez, a döntést nem fogadja el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem áll meg az élet az ünnepek alatt sem: körülbelül 20 ezer bolt lehet nyitva az országban

Nem áll meg az élet az ünnepek alatt sem: körülbelül 20 ezer bolt lehet nyitva az országban

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

Átalakítja műsorrendjét az RTL

Átalakítja műsorrendjét az RTL

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Óriási akkumulátorral jön egy olcsó androidos telefon

Óriási akkumulátorral jön egy olcsó androidos telefon

Napos idővel indul a hosszú hétvége

Napos idővel indul a hosszú hétvége