Tetszett a cikk?

A Román Nemzeti Bank fél százalékponttal 18,75 százalékra csökkentette alapkamatát - közölték a bankban hétfőn.

A román jegybank az infláció lassulásával, illetve a kereskedelmi és a folyómérleghiány csökkenésével indokolva a döntést. Hasonló indokkal június óta ez a negyedik enyhítés, 21,25 százalékról indulva. A bank folytatja óvatos, mérsékelt pénzügypolitikáját – jelentették be hétfőn.Az utolsó adat szerint júliusban a vártnál nagyobb volt az infláció Romániában, 1,3 százalékos egy hónapra és 12,1 százalékos tizenkét hónapra a júniusi 12,0 százalék után, de a bankban úgy vélik, hogy a decemberre jósolt 9 százalékos tizenkét havi cél elérhető. Tavaly decemberben 14,1 százalékos volt a tizenkét havi infláció, ugyan ez az adat három évvel ezelőtt 40 százalék közelében járt. Jövő év végére 6 százalék a bank célszáma – írja az MTI.A folyómérleg hiánya 1,62 milliárd euró volt az első félév végén, a tavalyi első félév végi 1,29 milliárd euróhoz képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!