Tetszett a cikk?

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra indexe augusztusban 5 százalékponttal 49 százalékra csökkent, a nagyvállalati TOP-100 konjunktúraindex viszont a kedvező kilátásokat mutató 53 százalékon maradt – írja az Ecostat felmérése.

A kis- és középvállatok várakozásainak enyhe romlása nem törte meg a bizalmi index tartós emelkedését és a kutatók nem is tartják megalapozottnak a pesszimizmust. A TOP-100-ba tartozó cégek egyharmada viszont rövid távon működési feltételeinek további javulásában bízik, 54 százalékuk a jelenlegi adottságok fennmaradásával számol. Termelésnövelésre augusztusban minden második vállalat számított. Az utolsó két hónapban a belföldi piacok is élénkültek, a rendelésállomány 10 százalékkal bővült.A múlt év második felétől a multinacionális és a kis- és középvállalati körben is tapasztalható beruházási aktivitás - úgy tűnik - fennmarad. Az idén augusztusban a TOP-100 vállalatok beruházási elkötelezettsége javult, a mutató 2 százalékponttal 54 százalékra emelkedett. A nagyvállalati szektor decemberi 12 hónapos árprognózisa 6,4 százalék.A kis- és középvállalatok elbizonytalanodását az államháztartási hiány magas szintje és a lefaragására kilátásba helyezett korrekciók okozzák. A derűlátó várakozások aránya az előző havi 45 százalékról 32 százalékra mérséklődött. A következő 12 hónapban a cégek 30 százaléka számol olyan konkurenciahelyzettel, amelyben piaci pozíciói megrendülhetnek és 41 százalékuk tart új, erős versenytársak megjelenésétől.Tevékenységük bővítését döntő mértékben a termékeik, szolgáltatásaik iránti alacsony hazai kereslet akadályozza. Viszonylag magas, 58 százalék a fejlesztésekhez hitelfelvételre szoruló vállalkozások aránya. Saját hatáskörben a kisebb cégek júniusban 2,7, júliusban 4,4, legutóbb 2,4 százalékos átlagos éves áremelést terveztek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
PDSZ: Retorziókkal fenyegetik azokat a tanárokat, akik megtagadják a jelenléti oktatást

PDSZ: Retorziókkal fenyegetik azokat a tanárokat, akik megtagadják a jelenléti oktatást

Biztonsági őrök támadtak egy legénybúcsúzó társaságra Siófokon – videó

Biztonsági őrök támadtak egy legénybúcsúzó társaságra Siófokon – videó

Tényleg belefér egy-egy pofon a nevelési folyamatba?

Tényleg belefér egy-egy pofon a nevelési folyamatba?