szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lassuló gazdaság, romló külső egyensúly, kis mértékben javuló államháztartási egyenleg - ekképpen látja 2005 gazdasági folyamatait az Ecostat.

A kutatóintézet legfrissebb prognózisa szerint a magyar gazdaság az idén még 3,9 százalékkal bővülhet, a kedvezőtlen uniós konjunkturális hatások miatt azonban jövőre csökkenhet a dinamika. Mérséklődik az ipari termelés növekedési üteme is, elsősorban az exportértékesítés lassuló bővülése miatt. Így az idei év egészére a termelés 8,7 százalékos bővülése várható.

Az államháztartási hiány a kutatók szerint az idén eléri a GDP 5,4 százalékát. Az év eleji tervekhez képest a fogyasztási adóbevételeknél, valamint a költségvetési fejezetek kiadásainál figyelhető meg számottevő túllépés. Év közben a költségvetési kiadások visszafogása érdekében történtek ugyan intézkedések, a lépések hatékonysága azonban az Ecostat szerint nem felelt meg a várakozásoknak.

A külkereskedelmet tekintve az Ecostat úgy véli, bár a fogyasztási célú import fokozatos mérséklődése némileg javíthatja az egyensúlyt, ám az idei év egészére így is 4,8 milliárd eurós hiány várható.

Az infláció üteme viszont éves szinten 6,8 százalékra süllyedhet az idén – teszi hozzá az Ecostat. Az 50 bázispontos kamatcsökkentés után a forint nominális felértékelődése folytatódott, a kutatók szerint így minden feltétel adott a további monetáris lazításhoz, azaz a közeljövőben tovább csökkenhet az irányadó kamat. A lépés ugyanakkor áthúzódhat a következő év elejére – teszik hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

Már most nagyon nehéz FFP2-es maszkokhoz jutni

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

Ilyen az élet most Izraelben, ahol a lakosság felét már beoltották – videó

Ilyen az élet most Izraelben, ahol a lakosság felét már beoltották – videó