szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A bruttó hazai termék (GDP) 2004 harmadik negyedévében 3,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az előzetes adatok alapján.

Az elemzői várakozások 3,63 százalék körül mozogtak. A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2004 harmadik negyedévében az előző negyedévhez viszonyítva 0,9 százalékkal nőtt a GDP. Az első háromnegyed évben a gazdasági növekedés mértéke 4,1 százalék volt.

Az idén a második negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 4,2 százalékkal, a félévben 4,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a növekedést termelési oldalról az árutermelő ágazatok, a felhasználási oldalról a beruházások adták.

Egy évvel korábban a GDP a III. negyedévben 3 százalékkal, az első három negyedévben 2,8 százalékkal nőtt 2002. azonos időszakához viszonyítva.

A nemzetgazdasági beruházások volumene - az előzetes számítások alapján - az idén a harmadik negyedévben 12,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, az előző negyedévhez viszonyítva a szezonálisan kiigazított index szerint 3,2 százalékkal nőtt.

A harmadik negyedévi beruházások teljesítményértéke 996,4 milliárd forint volt. Az idén az első háromnegyed évben összesen 2 518,3 milliárd forintot költöttek beruházásra, így azok volumene 13,2 százalékkal nőtt. A beruházási tevékenység növekedésén belül a gépberuházások 14,1 százalékkal az építési beruházások 12,7 százalékkal emelkedtek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiszivárgott pontszám: ilyen erős lehet a Snapdragon 875 mobilos csúcsprocesszor

Kiszivárgott pontszám: ilyen erős lehet a Snapdragon 875 mobilos csúcsprocesszor

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége