Tetszett a cikk?

A kis közép-európai tőzsdék számára nem feltétlenül egy nagyobb piachoz való csatlakozás jelentheti a túlélést - mondta a hvg.hu-nak adott interjújában Paul Arlman, az Európai Tőzsdeszövetség (Fese) főtitkára. Szerinte támogatni kellene a magyar kisbefektetők tőzsdei megjelenését, és a megbízható tőkepiaci szabályok kialakítása is fontos.

hvg.hu: A Budapesti Értéktőzsdét nemrégiben vásárolta fel a bécsi börzét is tagjai között tudó osztrák befektetői csoport, az így kialakult szövetség pedig most a varsói értéktőzsdére vetett szemet. Hogyan értékelné a Bécs-Budapest-Varsó tőzsdei csoport piaci esélyeit? Milyen előnyöket kínálhat ez a lehetséges szövetség a többi európai csoporthoz képest?

Paul Arlman: Budapest részéről döntő lépés volt, hogy korábban csatlakozott a német és osztrák piacon is használt Xetra kereskedési rendszerhez, ezzel a kereskedők hozzáférést kaptak a frankfurti piac papírjaihoz is. A Xetrával jobb lehetőségek nyílnak, egyébként pedig nem Bécs az „ablak” a világra, hanem a sokkal nagyobb frankfurti piac. A varsói tőzsde privatizációjával kapcsolatos döntés kulcsfontosságú, de csak akkor érheti meg Bécset választani a kérők közül, ha ez a Xetra melletti közvetett elkötelezettséget is jelenti. De vigyázat: ha a Bécs-Budapest-Varsó csoport létrejöttét csak az osztrák tagok (például az Erste Bank, a Bank Austria és az RZB) szándékával indokolják, akkor fenáll a veszélye, hogy hosszú ideig megmaradnak a régi pletykák, illetve piaci vélemények, amelyek szerint a bécsi piac (és a budapesti és varsói is) nem más, mint egy „bennfentes party”.

A régió tőzsdéinek konszolidációja már egy ideje napirenden van, de az első felvásárlások és összeolvadásokra csak a közelmúltban került sor. Szükség van-e a kis börzék konszolidációjára ahhoz, hogy ezek a tőzsdék méretük ellenére is talpon maradhassanak? Mik az előnyei és hátrányai egy nagyobb tőzsdeszövetséghez való csatlakozásnak?

Nem feltétlenül a konszolidáció az elsődleges cél. A legfontosabb, hogy a tőzsdék leszorítsák a működés állandó költségeit, amelynek csak egyik módja lehet a más tőzsdékkel való bármilyen szintű együttműködés. A nagyobb piacokhoz való csatlakozás a kisebb országok tőzsdéinek (például az ír, portugál vagy dán piacoknak) „ablakot” nyithat a világra, és egyszerű csatlakozási pontot kínálhat az egymás piacaitól fizikailag is távol dolgozó befektetőnek és kereskedőknek. Persze a hazai ellenőrzést ilyen esetben elvesztik a tőzsdék, de az effajta „kontroll” fenntartása ma már elavult stratégiának tűnhet. Ennek ellenére fontos, hogy maradjon meg a helyi jelenlét, illetve megtartsák a helyi kibocsátók és befektetők hozzáférését a helyi nyilvános értékpapírpiachoz.

A közép-európai és balti országok tőzsdéi a legtöbb európai és tengerentúli börzénél is jobban szerepeltek az utóbbi időben. Mi állhat az átlagnál nagyobb emelkedés mögött? Mekkora növekedési potenciálja van még ezeknek a piacoknak?

Nem csodálkozhatunk az emelkedésen, hiszen nagy a kereslet a befektetők részéről, de aránylag kevés a megfelelő befektetési lehetőség. A régió országainak EU-csatlakozásával az üzleti környezet és a befektetések feltételeinek javulását, valamint a tranzakciók átláthatóságának javulását reméli a legtöbb érdeklődő. Nem bocsátkoznék viszont jóslatokba az indexek jövőbeli mozgásáról, az nagyban függ az aktuális üzleti környezettől.

A legnagyobb magyar cégek nincsenek a BÉT-en, amely sokak szerint erősen csökkenti a pesti tőzsde jelentőségét, és emiatt a BUX-index mozgása sem tükrözi a magyar gazdaság teljesítményét. Egyetért ezzel? Általában mi a jelentősége egy hasonló értéktőzsdének?

Igen, ez valóban kár. A cégek távolmaradása többek között a privatizációs stratégiának, és a vállalatfelvásárlási szabályok alakulásának az eredménye. Az értéktőzsde indexét viszont nem kellene összekapcsolni az általános gazdasági teljesítménnyel, hiszen az leginkább a befektetési lehetőségeket reprezentálja. Ha ezek a lehetőségek eléggé szélesek, akkor senki sem várja, hogy az index a gazdaság teljesítményét tükrözze.

Magyarországon eléggé alacsony a háztartások részvény-befektetéseinek értéke. Hogyan lehetne ön szerint hatékonyabban a tőzsdére irányítani ezeket a megtakarításokat?

Nehéz lesz elszakítani a takarékoskodókat a „betétkönyvektől”. Ha korábban sokszor pórul jártak a befektetéseikkel, még inkább konzervatívak maradnak. Újra fel kell építeni a kisbefektetők bizalmát, amelyben a Budapesti Értéktőzsdének is nagyobb szerepet kellene játszania – nem számít, hogy hazai tulajdonban van-e, vagy sem.

Az elmúlt években kevés új cég vezette be a BÉT-re részvényeit. Hogyan lehetne a börzéhez vonzani a vállalatokat? Kell-e népszerűsíteni a tőzsdei bevezetést állami adókedvezményekkel vagy egyéb támogatásokkal?

Állami támogatások és adókedvezmények a kibocsátoknak? Inkább nem. Adókedvezmények a befektetőknek? Igen, de csak nagyon körültekintően, mert ezek könnyen diszkriminatívvá válhatnak. Más lehetőség lehet, hogy a kibocsátók segítséget kapnak a törvényi kötelezettségeik végrehajtásához (például a működésük átláthatóságának növelésében). A közpénzből fizetett marketinges támogatás, a megfelelő és megbízható szabályozási környezet és felügyeleti tevékenység is fontos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!