Vajon milyen lehetőségeket tartogat 2005 a pénzünk számára? Biztosat mi sem tudunk mondani, néhány, piaci elemzőktől származó hasznos tippel és tanáccsal azonban megpróbáljuk Önöket ellátni!

2004 nem tartogatott meglepetéseket. Sajnos. A magyar gazdaság komótosan járta 2001-ben kijelölt pályáját: középerős növekedés, krónikus külső és belső egyensúlytalanságokkal fűszerezve. Némi felüdülést csupán a növekedés szerkezetének javulása, az általános kamatszint-csökkenés, valamint az azzal ok-okozati viszonyban álló pénz- és tőkepiaci hossz jelentett, ám a költségvetés fegyelmezetlenségéről, a folyó fizetési mérleg gigantikus hiányáról, az újra meglódult inflációról a pozitívumok nem tudták elterelni a figyelmet.

Gazdasági várakozások 2005-re

PM

Ecostat

Pénzügy-kutató

Kopint-Datorg

GKI

GDP (%)

+4

+3,8

+3,9

+3,7

+4

Lakossági fogyasztás (%)

+3

+3,5

+3

+3,5

+3,5

Beruházások (%)

+6-8

+8

+8

+5,5

+8

Éves átlagos infláció (%)

4,5

4,8

4,4

4,7

4,8

Folyó fizetési mérleg egyenlege (mrd euró)

-7-7,5

-6,9

-6,8

-7,1

-6,9

Reálbérek (%)

+2-4

+3,2

+3

+3,3

+3,5

Államháztartás egyenlege (GDP %-ban)

-3,8*

-5

-4,8

-5,1

-4*

*a nyugdíjreform hatásával korrigálva

Forrás: Pénzügyminisztérium (PM), kutatóintézetek

2005 nem tartogat meglepetéseket. Sajnos. 2006 választási év, így a költségvetési túlköltekezés, a magas folyómérleg-deficit jövőre is előre borítékolható, a nemzetközi konjunktúra lassulása pedig a gazdasági növekedés ütemének csökkenését vetíti előre. Bízni csupán az inflációban és a kamatokban bízhatunk: az elemzők egyöntetű várakozása szerint mindkettő csökken 2005-ben. Na de mégis mit jelent mindez a számunkra? Vajon mibe fektessük megtakarított pénzünket? Erre keressük a választ összeállításunkban.

Állampapír: kasza után pihenés

2004 a magyar állampapír éve volt. Ennek megállapításához elég egy pillantást vetnünk a portfoliójukban állampapírt (diszkont kincstárjegyet, államkötvényt) tartó befektetési alapok elmúlt egy évben produkált hozamára. A legjobbak, esetünkben a hosszabb futamidejű papírokra játszók, éves szinten 14 százalékot hoztak, de még a legrosszabb pénzpiaci alapok sem produkáltak 10 százalék alatt.

A kötvénypiaci hosszt az indexek alakulásán is lemérhetjük: az egy évesnél hosszabb lejáratú államkötvények árfolyammozgását követő MAX 14, az egy évesnél rövidebb, de három hónaposnál hosszabb lejáratú papírok kurzusváltozását tükröző RMAX 12, a három hónaposnál rövidebb kincstárjegyek árfolyammozgásait visszaadó ZMAX pedig 12,1 százalékos növekedést produkált.

Az ok egyszerű: a jegybanki alapkamat 2004. január elseje óta 12,5-ről 9,5 százalékra csökkent, ami alaposan megdobta az állampapír-portfoliók értékét.

Igen ám, de mindez már a múlt. Aki most kívánja a pénzét befektetni, nem hatódik meg a múltbeli hozamoktól. Nos, e szempontból vizsgálva a helyzetet már kevésbé van okunk túláradó optimizmusra.

A jegybanki alapkamat ugyan tovább csökkenhet (az elemzők 2005 közepére 8-8,5, az év végére pedig 7,5-8 százalékos kamatszintet várnak), ám ennek jó részét a piac már beárazta. Jól mutatja ezt, hogy az egyéves kötvényhozam már most 8,5 százalék, a három hónapos papírt pedig 8,8, míg az ötéveset 7,7 százalékon vehetjük. Valamennyi extraprofit persze még így is van az üzletben: kereskedői vélemények szerint a rövidebb futamidőknél további 30-70, a hosszabb oldalon pedig 10-30 bázispontos hozamcsökkenés várható 2005 közepéig.

Fordul a kocka, csúsznak a kamatok (Oldaltörés)


2005 második felében ugyanakkor fordulhat a kocka, s enyhe hozamemelkedés indulhat meg. Okként az elemzők az alapkamat-csökkentési folyamat megtorpanását, a nemzetközi kamatszint emelkedését, valamint a nemzetközi befektetők erősödő kockázatkerülését említik, amelyek külön-külön is, együtt azonban mindenképpen a külföldiek fokozódó tőkekivonását fogják eredményezni. Mindez ugyan várhatóan nem fogja nagyon megterhelni az állampapír-befektetésen elérhető nyereséget, ám aki optimalizálni szeretné megtakarításai hozamát (s akinek a portfoliója átrendezéséből fakadó költségei nem haladják meg a várható hozamtöbbletet), 2005 második negyedévétől nem árt, ha elkezd alternatív befektetési formákon gondolkozni.

Bankbetét: kitartóan lefelé

Az óvatosabbak persze vélhetőleg 2005-ben is a magyarok mindmáig legkedveltebb befektetési formáját, a bankbetétet fogják választani. Nos, nekik nagyjából annyit mondhatunk, hogy a 2004 utolsó negyedében még több banknál is felbukkant kétszámjegyű kamatoknak 2005-ben hírük-hamvuk sem lesz. Az éves kamatok még nagy lekötési összeg esetén sem igen haladják ma már meg a 9 százalékot, az elemzők szerint február végéig pedig további 1 százalékpontos kamatesés várható. Feltéve persze, hogy a jegybank tovább mérsékli az alapkamatot.

Banki szakértők szerint az ügyfélcsalogatónak szánt, az átlagosnál magasabb kamatot ígérő betétgyűjtési akciók ugyanakkor jövőre is folytatódnak, ám ezek általában csak bizonyos futamidejű betétekre szólnak, s érdemes elolvasni az apró betűs részt is a szerződésekben. Ezzel elkerülhetjük, hogy a borsos kezelési vagy más költségek elvigyék a magasabb kamat nagy részét.Következik: Befektetési kiskáté 2005 (2. rész) - Részvény: szelektív slágerek

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Betétkönyv helyett aranyrúd

Csaknem 60 évnyi szünet után újra spekulálhatunk fémaranyra Magyarországon: a Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Rt. (BÁV) aranytömböket hozott forgalomba. Kérdés, mikor és mennyit nyerhetünk az üzleten.

Gazdaság

Amit a befektetőnek tudnia kell (prognózis december végére)

A hét meghatározó eseménye az MNB Monetáris Tanácsának 50 bázispontos csökkentése volt. Bár az elemzők és a piaci szereplők várakozásával teljes mértékben megegyező volt a monetáris lazítás mértéke, a piaci reakciók tekintetében már nem voltak ennyire egységesek az álláspontok.

Gazdaság

Dobogós a BÉT a legjobb börzék listáján

Nemzetközi összehasonlításban kifejezetten kedvező teljesítményt érhet el a BÉT 2004-ben. A BUX index dollár alapon számítva 72.3%-kal erősödött december elejéig, ezzel az Economist ranglistáján a harmadik helyen áll.

Gazdaság

Óvatos befektetési stratégiát ajánl az OTP

Óvatosabb befektetési stratégiát ajánl az OTP Bank elemzése, amely a befektetési portfólióban növelné az alulsúlyozott éven belüli papírok arányát. A hosszú távú mélyponton lévő, szűkülő globális kockázati prémium trendfordulásának veszélye is indokolja portfóliónk átlagos futamidejének rövidítését. Töltse le a teljes elemzést!

Befektetés

Műtárgybefektetés

Kevesen fektetik pénzüket Magyarországon műtárgyakba, egy adótörvény-módosítás azonban erre ösztönözheti majd az egyéni vállalkozókat.

Venezuela titokban Afrikába csempészi az aranykészletét

Venezuela titokban Afrikába csempészi az aranykészletét

Nem adta ki a lakását egy meleg párnak, büntetést kaphat a tulajdonos

Nem adta ki a lakását egy meleg párnak, büntetést kaphat a tulajdonos

A Megadeth frontembere bejelentette, hogy torokrákja van

A Megadeth frontembere bejelentette, hogy torokrákja van

Ordas nagy kamu terjed a Facebook-tiltásokról, tovább ne küldje

Ordas nagy kamu terjed a Facebook-tiltásokról, tovább ne küldje

Bevenné a gyomra, ha tízezreket kéne fizetnie, hogy a saját háza előtt parkoljon?

Bevenné a gyomra, ha tízezreket kéne fizetnie, hogy a saját háza előtt parkoljon?

Fischer Ádám a demokráciáért zenél

Fischer Ádám a demokráciáért zenél