szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Mol csoport az idén várhatóan legfeljebb 10 milliárd forint céltartalékot képez a Jukosz olajtársasággal kapcsolatos lejárt követelésekre - közölte a társaság a tőzsde honlapján.

Az eredményre ható tényezőként ismertetik, hogy tavaly a Mol változtatást hajtott végre a ZMB közös vállalat értékesítési tevékenységében. A változtatás előtt a kőolaj nagyobb része a Jukosznak vagy azon keresztül került értékesítésre.

A Jukosz megváltozott pénzügyi helyzete miatt a Mol úgy módosította az értékesítési csatornákat, hogy azok függetlenné váljanak a Jukosz helyzetétől. Ugyanakkor a közös vállalatnak lejárt követelése áll fenn a Jukosszal szemben, bizonyos 2004. évi értékesítésekből eredően.

A Mol mindent megtesz ezen kintlévőségek beszedése érdekében, azonban óvatos számviteli politikája szükségessé teszi céltartalék képzését a lejárt követelésekre - áll a közleményben. A Jukosszal kapcsolatos lejárt követelésekre a 2004. évi beszámolóban képzendő céltartalékok összege várhatóan nem haladja meg a 10 milliárd forintot - teszik hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A Molt is érinti a Jukosz olajstopja

Vis maiort jelentett be a megrendült orosz Jukosz fő kereskedelmi egysége, a Petroval olajszállítási szerződéseinek teljesítésére, ami érinti a Mol importját is.

MTI Gazdaság

A Jukosz után a Gazprom is adócsapdába került

A legnagyobb orosz olajtársaság, a Jukosz és a második számú orosz mobilszolgáltató, a Vimpelcom után a világ legnagyobb gáztársasága, a Gazprom is fölkerült az orosz kormány adóüldözötteinek listájára.

MTI Gazdaság

Állami cég vette meg a Jukoszt

Az orosz állami Rosneft olajvállalat vette meg a halálra ítélt Jukosz óriáscég fő termelőegységét, gyakorlatilag államosítva a Yuganskneftegazt, és nehezítve a Jukosz perelési törekvését feldarabolói ellen.

MTI Gazdaság

Az ügyészek újra kutatnak a Jukosznál

Az orosz ügyészek csütörtök este ismét kutattak a Jukosz moszkvai székházában és személyzeti igazgatóját kihallgatásra előállították. Közben a Jukosz részvényeseinek hétfőre kiírt rendkívüli közgyűlését letiltotta a moszkvai döntőbíróság, egy amerikai csődbíróság pedig elrendelte minden Jukosz-aktívummal folytatott ügylet 10 napos felfüggesztését.

MTI Gazdaság

Amerikai bíróságon kért csődvédelmet a Jukosz

Az orosz Jukosz olajtársaság szerdán csődvédelmet kért a hitelezők ellen egy houstoni bíróságon. Azt is kérték a bíróságtól, hogy tiltsa meg a fő termelő egység, a Juganszknyeftegaz elárverezését.