szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A társadalombiztosítás által nem támogatott gyógyszerek közül mintegy kétszáznak emelkedik az ára április elsejétől, ugyanakkor több mint százzal bővül a támogatottak köre, és három készítmény száz százalékos támogatást kap - jelentette be László Boglár kedden.

A mintegy 6 000, a társadalombiztosítás által nem támogatott gyógyszer közül mindössze 207 készítmény ára emelkedik április elsejétől - mondta a kormányszóvivő. Közölte, hogy ezen gyógyszerek árát a gyártók negyedévente szabadon változtathatják.

Hozzátette: az államnak a nem támogatott termékek árának alakulásába beleszólása "normális esetben" nincs, a tavalyi év rendhagyó volt abból a szempontból, hogy a sikerült megállapodni a gyártókkal az árstopban.

A szóvivő tájékoztatása szerint április elsejétől 136 készítménnyel bővül a tb-támogatott gyógyszerek száma, ilyen lesz például néhány idegrendszeri, kardiológiai, fekély elleni szer is.

Közölte továbbá, hogy negyven tb-támogatott készítmény ára csökken április elsejétől, három pedig száz százalékos támogatást kap - folytatta László Boglár. Ez utóbbiak a fehérvérűség és az emlőrák kezelését szolgálják.


László Boglár rámutatott: a statisztikai hivatal adatai szerint, míg 2001-ben 30 százalékkal emelkedtek a gyógyszerárak, 2004-ben mindössze 7 százalékkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Januártól drágulnak a gyógyszerek

A kormánnyal kötött megállapodás alapján a gyógyszercégek december közepéig közel nyolcmilliárd forint forgalomarányos összeget fizetnek be a tb-kasszába.

MTI Gazdaság

Fidesz: a kormány "rendületlenül drágítja" a gyógyszereket

A Fidesz szerint a szocialista kormány árdrágító politikát folytat, hiszen a Társadalombiztosítás (TB) által támogatott gyógyszerek ára átlagosan az infláció közel kétszeresével emelkedik - jelentette ki Selmeczi Gabriella, az ellenzéki párt egészségügyi kabinetjének vezetője.