szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Három amerikai magánbefektető csoport, a Texas Pacific Group, a General Atlantic LLC és a Newbridge Capital LLC összesen 350 millió dollárért új Lenovo-részvényeket vásárol, ezzel támogatva a kínai Lenovo és az amerikai IBM társulását.

December elején közölték, hogy a legnagyobb kínai elektronikai vállalat, a Lenovo, 1,75 milliárd dolláros ügyletben, többséget szerez az IBM személyiszámítógép-üzletágában. Ez az üzlet az eddigi legnagyobb kínai tengerentúli vállalat-felvásárlásnak ígérkezik.

Az ügylet révén a Lenovo megnégyszerezhetné eladásait, és a világ harmadik számú személyiszámítógép-értékesítőjévé válhatna. A Lenovoé a kínai piac egynegyede, és a nyugati behatolás keltette versenyben külföldi terjeszkedéssel akar erősödni.

Az év elején az ügylet kétségessé vált az amerikai piacfelügyelet nemzetbiztonsági aggályai miatt - attól tartottak, hogy a felvásárlással Kína katonai célra használható információkhoz jut. E hónap elején azonban az amerikai felügyelet mégis engedélyezte az ügyletet.

A Lenovo az újonnan bevont tőkét az IBM-felvásárlás finanszírozására fordítja. Az amerikai befektetők közül a Texas Pacific tavaly versenyben volt az IBM-részesedésért, de alulmaradt a Lenovoval szemben. A Newbridge is részben a Texas Pacific csoporthoz tartozik.

A három magánbefektető cégnek most 12,4 százaléka lesz a Lenovoban, az IBM-nek pedig az eredeti ügylet révén 13,4 százaléka lesz a kínai vállalatban, mert a Lenovo részben a saját részvényeivel fizet. Az IBM beleegyezett abba, hogy a Lenovo-részesedése csak ennyi, 13,4 százalékos legyen a tőkeemelés okozta hígulás miatt, a tavaly kialkudott 18,9 százalék helyett.

A Lenovo éves bevétele 3 milliárd dollárnak felel meg, az IBM személyi számítógép üzletága évi 9 milliárd dollárt forgalmaz. Az IBM közel egymilliárd dolláros veszteséget halmozott fel az utóbbi években a személyiszámítógép-üzletágában. A kínai társulástól jelentős költségcsökkenést várnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Az IBM újabb 100 millió dollárt fektet a Linuxba

Az IBM bejelentette, hogy három év alatt további 100 millió dollárt fektet a Linux operációs rendszerhez kötődő fejlesztésekbe annak érdekében, hogy még jobban kiterjeszthető legyen a cég munkahelyi szoftver-portfoliója.