szerző:
hvg.hu

Az elmúlt 12 hónapban jelentősen megnőtt az Európában visszahívott veszélyesnek vagy hibásnak minősített fogyasztási cikkek száma - állapította meg a PricewaterhouseCoopers (PwC) az Európai Bizottság adatainak elemzését követően.

Az Általános Termékbiztonsági Irányelv (General Product Safety Directive – GPSD) 2004-es bevezetése óta a termékvisszahívások heti átlaga 175 százalékkal, 4-ről 11-re emelkedett - írja a PwC a hvg.hu-hoz eljuttatott közleményében. Az irányelv alkalmazásával a bizottság célja a fogyasztók megóvása volt a nem biztonságosnak ítélt termékektől azáltal, hogy szigorították a cégek jelentési kötelezettségét és bevezették a kötelező visszahívás gyakorlatát az ellátási láncban résztvevő vállalatokra vonatkozóan.

A bizottság által az elmúlt évben nyilvántartásba vett termékvisszahívásokat a PwC biztosítási szakértői vizsgálták meg minden egyes uniós tagállam esetében. Az elemzés többek között a következő adatokra hívja fel a figyelmet: 2004-ben Németországban került sor a legtöbb termékvisszahívásra (szám szerint 73). A németeket a magyarok (46), a spanyolok (39), a litvánok (27) és a finnek (24) követik a rangsorban.

Összességében 373 terméket érintett a visszahívás, amelyek között találunk tetováló festéket, harisnyát, csörgőt, kerti tárolót, pattogatott kukoricát készítő gépet és számos játékot is. A visszahívások több mint felét (56 százalék) a hazai hatóságok, míg 44 százalékukat maguk az érintett cégek kezdeményezték. A PwC jelentése szerint egyelőre igen jelentős eltérések mutatkoznak az egyes országok termékvisszahívással kapcsolatos tapasztalatai között.

A visszahívások számának növekedése valószínűleg hozzá fog járulni a biztosítási szektor termékvisszahívásokkal foglalkozó ágazatának fellendüléséhez is. A gyártók biztosítás iránti igényének növekedését leginkább az új szabályozási környezet, a valós kockázat felismerése, valamint az egyre súlyosabb büntetések alapozzák meg. Nagy-Britanniában a termékvisszahívást elmulasztó vállalatok a közeljövőben akár 20 ezer fontos bírságra vagy 12 hónapos szabadságvesztésre számíthatnak. A szankciók részleteinek kidolgozásán jelenleg is dolgoznak a brit Ipari és Kereskedelmi Minisztériumnál.

A termékvisszahívások hazai helyzetéről Fekete Miklós, a PwC csoportvezető menedzsere azt mondta: „A termékvisszahívási ügyek száma magas Magyarországon, amely komoly pluszköltségeket ró a vállalatokra. A cégeknek komolyan meg kell fontolniuk, hogy amikor biztosítási konstrukciót választanak, az a termékvisszahívás (beleértve a véletlen, vagy szándékos termékszennyezést is) költségeire is fedezetet nyújt-e."Tízes ranglista a termékvisszahívások száma alapján:

HelyezésTagállamVisszahívások száma
1.Németország73
2.Magyarország46
3. Spanyolország39
4. Litvánia27
5. Finnország24
6. Franciaország22
7. Nagy-Britannia20
8. Szlovákia19
9. Svédország17
10. Csehország14

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Vigyázat: egyre több itthon a veszélyes termék

Az Európai Unió jogrendszere szerint a termékek minőségéért elsősorban a gyártó és a kereskedő felel, ugyanakkor a fogyasztóvédelmi hatóságok kötelessége a veszélyes termékek kiszűrése - jelentette ki a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főigazgatója.

MTI Gazdaság

Veszélyes importcement került forgalomba

Több építőanyagkereskedés olyan zsákos kiszerelésű, külföldről behozott, esetleg Magyarországon átcsomagolt cementet árul, amelyet az Európai Unió területén tilos forgalmazni - értesült a Magyar Cementipari Szövetség (MCSz).

MTI Itthon

Veszélyes cumikat tiltott be a fogyasztóvédelmi hatóság

A fogyasztóvédők a jövőben rendszeresen és kiemelten ellenőrzik a cumik forgalmazását a legutóbbi kedvezőtlen tapasztalatok miatt - közölte Siklósi Máté, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) helyettes szóvivője kedden.