szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelentősen esett a forint a bankközi devizapiacon, részben a zloty és a cseh korona romlása miatt, részben pedig a Magyarország leminősítéséről szóló piaci pletykák hatására. A forint a májusi hiányadatok miatt tovább gyengülhet.

Kedden négy óra tájban 252,70/80 forinton állt az euró jegyzése, két forinttal drágábban a több napos ünnep előtti utolsó kereskedési nap 250,80/90 forintos árfolyamánál.

A forint pozíciója 67 bázisponttal 10,49 százalékra esett a +/- 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. A forint már reggel mintegy 2,50 forinttal lejjebb nyitott a pénteki árfolyamnál, amit a kereskedők a zloty és a cseh korona hétfői jelentős romlásával magyaráztak, ezek a piacok ugyanis hétfőn nem tartottak bankszünnapot.

Kedden azonban a feltörekvő piacok valutáinak kedvezőtlen hatása mellé az a piaci pletyka is hozzájárult, hogy a Fitch és/vagy a Standard and Poor's hitelminősítő intézetek Magyarország hitelképességének leminősítését fontolgatják. A Reuters hírére a magyar Pénzügyminisztérium közölte ugyan, hogy nincs tudomása visszaminősítési szándékokról, az euró/forint kurzus azonban ezután ismét elérte a hétfői 253,30 forintos szintet, ami utoljára tavaly júniusban fordult elő.

A szerdán megjelenő májusi államháztartási hiány előzetes adatai tovább gyengíthetik a forintot, egyre többen gondolják úgy, hogy május 23-án elmarad a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentése.

Átlagos forgalomban hét hónapos csúcsra, 200,70 forintig erősödött a dollár, a délután jegyzett 200,10/30 forintos árfolyam majdnem két forinttal volt magasabban a pénteki 198,50/65 forintos kurzusnál.

Az overnight kamat 10 bázisponttal 6,70/6,90 százalékra nőtt, a tomnext kamatot a külföldiek kereslete ennél magasabbra: 7,10/20 százalékra nyomta fel. A monetáris tanács május 23-iki kamatdöntő ülése előtt kedden volt a utolsó kéthetes betét lekötési lehetőség, a bankok 443 milliárd forintot helyeztek el a jegybanknál, mintegy 60 milliárddal többet a szerdán lejáró összegnél.
 
Ezzel az MNB-nél elhelyezett banki betétállomány megközelíti a 1090 milliárd forintot, vannak azonban olyan piaci vélemények is, hogy még mindig maradt mintegy 100 milliárd forint pénzfelesleg a piacon. Úgy tűnik, hogy most kevésbé számítanak arra, hogy a jelenleg érvényes évi 7,50 százalékos kamat helyett a jövő héttől kevesebbet fizet a betétekre a jegybank. A hosszabb lejáratokon is 3-5 bázisponttal felfelé kúszik a kamatszint.

A megszokottnál kisebb, alig kétszeres kereslet volt a három hónapos diszkont kincstárjegy aukcióján, ahol a meghirdetett 35 milliárd forintnyi mennyiséget 3 bázisponttal emelkedő, 7,41 százalékos hozamra tudta értékesíteni az Államadósság Kezelő Központ. Az állampapírok hozamemelkedése ezúttal kevésbé követte a forint gyengülését, a referenciahozamok csak 3-4 bázisponttal emelkedtek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Tízhónapos mélyponton a forint

A forint már nyitáskor is gyengébb volt a bankközi devizapiacon, mint szerdán, dél körül pedig londoni befektetők forinteladása nyomán hirtelen tízhónapos mélypontra süllyedt a magyar valuta jegyzése. Az eurót ekkor 252,30 forinton jegyezték. A dollár 195 forint felett állt délután négy órakor.

MTI Gazdaság

Gyengébben nyitott a forint

A forint gyengébben nyitott a bankközi devizapiacon, az eurót 251,30/40 forinton jegyezték, 80 fillérrel erősebben a 249,50/60 forintos hétfői árfolyamnál.

MTI Gazdaság

A zloty húzza a forintot

Szerdán erősebben nyitott a forint a bankközi devizapiacon, az eurót 248,80/90 forinton jegyezték, csaknem egy forinttal gyengébben a 249,85/95 forintos keddi jegyzésnél.

MTI/hvg.hu Itthon

Draskovics távozása miatt gyengült a forint

Kis mértékben, 60-80 fillérrel, 248,50/90 forintra gyengült a forint az euróhoz képest a bankközi piacon azt követően, hogy a miniszterelnök bejelentette Draskovics Tibor pénzügyminiszter menesztését hétfőn délelőtt.

Hamisítani kezdték a Covid-tesztek eredményét, hogy pénzt spóroljanak és utazhassanak

Hamisítani kezdték a Covid-tesztek eredményét, hogy pénzt spóroljanak és utazhassanak

Mary Trump kész nevet változtatni, hogy eltávolodjon Donald Trumptól

Mary Trump kész nevet változtatni, hogy eltávolodjon Donald Trumptól

Kapitány a spanyolok elleni vereségről: Talán még szégyellték is magukat

Kapitány a spanyolok elleni vereségről: Talán még szégyellték is magukat