szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Nem mehet jól az a gazdaság, ahol a növekedésből nem keletkezik többletmunkahely, ahol adócsökkentés helyett év közben is adót emelnek és ahol a kormány tetemes államadósságot halmoz fel" - mondta Domokos László, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Nem egészséges a gazdaság növekedése, mert a kormány mesterségesen pumpálta fel a növekedési adatokat - mondta Domokos arra reagálva, hogy Veres János pénzügyminiszter kedden bejelentette: a szaktárca az idei évre 3,5-4,0 százalékos, a felső határhoz közelebb álló bruttó hazai termék (GDP) növekedéssel számol.

Az ellenzéki képviselő szerint ugyanakkor az elmúlt hat hónap beruházásainak a 40 százalékát az állami hitelekből finanszírozott útépítések adták, és ha ezt levesszük, akkor kiderül, hogy kisebb a beruházási teljesítmény, mint a múlt évben. "Ezért mi a mai növekedést nem tekintjük egészséges növekedésnek, és tartósan fenntartani sem lehet ilyen magas államadóssággal" - véli Domokos. 

Az állami közberuházásokat finanszírozó hitelek feljavítják a mutatókat, de még így is kisebb mértékben növekszik a gazdaság, mint a Medgyessy-kormány időszaka alatt - mondta Domokos.  A csatlakozó nyolc kelet-közép-európai ország között továbbra sem vagyunk dobogósok a mutatókat tekintve, az euró 2010-es bevezetéséhez pedig nagyon komoly, azonnali kormányzati intézkedésekre lenne szükség, nem pedig sikerpropagandára - fűzte hozzá.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Fidesz: semmitmondó a gazdasági nyilatkozatterv

A Fidesz nem látja értelmét annak, hogy aláírja azt a gazdaságpolitikai konszenzust szorgalmazó nyilatkozattervezetet, amelynek elfogadását Kóka János gazdasági miniszter kezdeményezte a parlamenti pártoknál.

MTI Gazdaság

Kóka János nyilvános vitára hívja a Fidesz gazdaságpolitikusát

Kóka János gazdasági miniszter péntek délelőtt 10 órára vitára hívta a nagyobbik parlamenti ellenzéki párt vezető gazdaságpolitikusát, vagy Orbán Viktor Fidesz-elnök által kijelölt bármely képviselőjét, hogy a sajtó nyilvánossága előtt ütköztessék nézeteiket a magyar gazdaság állapotáról.

MTI Gazdaság

A vártnál jobb GDP-adatok

A bruttó hazai termék (GDP) az idén a második negyedévben 4,1 százalékkal nőtt a bázishoz képest, míg szökőnap-hatással korrigálva az előző negyedévhez viszonyítva 1,2 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az előzetes adatokat. Az elemzők a II. negyedévre 3,88 százalék körüli gazdasági növekedést vártak.

eurohirek.hu Gazdaság

GDP és kereset: sereghajtók vagyunk

A britek keresnek a legjobban az EU-n belül, átlagosan 36180 eurós évi jövedelemmel. A magyarok átlagosan 5910 eurót visznek haza, ezzel az összeggel csak a szlovákokat, a letteket, a litvánokat és az észteket sikerült megelőzni. Az egy főre jutó GDP tekintetében hazánk a hatodik – a sor végéről nézve.

Jóváhagyták a magyar felmenőkkel rendelkező Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését

Jóváhagyták a magyar felmenőkkel rendelkező Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését

Az Oscar-esélyek miatt is fontos díjra jelölték Horvát Lili filmjét

Az Oscar-esélyek miatt is fontos díjra jelölték Horvát Lili filmjét

A teljes utcai világítást környezet-, alvás- és rovarbarátra cserélik Bécsben

A teljes utcai világítást környezet-, alvás- és rovarbarátra cserélik Bécsben