szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Külföldi nyomdákban állítják majd elő a magyar euró bankjegyeket, mert itthoni gyártásuk sokba kerülne - mondta a Magyar Nemzeti Bank Kommunikációs Főosztályának munkatársa.

Lehet, hogy Bécsben vagy Brüsszelben készül majd a magyar euró bankjegy, bár a előállításáról egyelőre csak nagyon keveset lehet tudni: előzetes egyeztetések már folytak arról, hogy hol készítsék el a bankjegyeket. A Kommunikációs Főosztály munkatársa azt mondta: a magyar euró-bankjegyeket elsősorban financiális okokból nem Magyarországon, hanem majd Európa tizenöt, erre a célra hivatott nyomdája közül valamelyikében nyomják. Ilyen nyomda van többek között Bécsben, Brüsszelben, Berlinben, Hamburgban és Dublinban is.

A magyar euróérmék gyártásával kapcsolatos feladatok ütemezéséről egyelőre annyit lehet tudni, hogy 2006-ban hozzák meg a döntéseket a pályázatokról, elbírálásukról. Ekkor derül ki az is, hogy mennyi pénzt - bankjegyet és érmét - készítenek majd. A kibocsátandó magyar euró-mennyiségére - és ezen belül az érmék mennyiségére - a Magyar Nemzeti Bank tesz majd javaslatot, de azt véglegesen az Európai Központi Bank Kormányzó Tanácsa hagyja jóvá.

Ami az érméket illeti, várhatóan úgy számítják majd ki a szükséges mennyiséget, hogy a forint érme címleteket euró érme címletekre számítják át, figyelembe véve a forgalomban lévő érmeállomány címletenkénti mennyiségét is.

Az érmék hátlapját minden ország maga tervezheti, így ezen a tagországok nemzeti motívumai láthatók. A tervezés országonként eltért: volt, ahol a lakosság döntött, máshol szakavatott zsűri, volt ahol zárt ajtók mögött hozták meg a döntéseket, de volt olyan is, ahol televízión keresztül az ország lakossága élőben követhette nyomon a döntési folyamatot.

Az eltérő ábrázolások ellenére minden érme az euró-övezet minden államban törvényes fizetőeszköz. Mivel a technikai paramétereik azonosak, az automatákban is használhatók, mert azok "felismerik" az euró érmét, bármely országból származik is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Veres: továbbra is 2010 az euró bevezetésének dátuma

Az évi 3,5-4,0 százalékkal növekvő gazdasági teljesítmény és a tartósan alacsony infláció ellenére sem kívánja előrehozni a kormány az euró 2010-es bevezetésének dátumát Magyarországon, így az eredeti konvergencia programot viszi végig - válaszolta egy kérdésre keddi tájékoztatóján Veres János pénzügyminiszter.

Tovább terjeszkedik a Balatonnál Mészárosék ingatlanos üzlettársa

Tovább terjeszkedik a Balatonnál Mészárosék ingatlanos üzlettársa

Csak úgy szórja klientúrájának a műemlékeket az Orbán-kormány

Csak úgy szórja klientúrájának a műemlékeket az Orbán-kormány

Videó: Mint egy darab kő, úgy zuhant a repülő a szeméttelepre az Egyesült Államokban

Videó: Mint egy darab kő, úgy zuhant a repülő a szeméttelepre az Egyesült Államokban