szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) nem munkaviszonyt, vagy vállalkozói viszonyt, hanem adózási formát jelent - hangsúlyozta az ezzel kapcsolatos félreértések tisztázása érdekében Lucz Zoltánné, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője.

Az ekho a törvénytervezet jelenlegi változata szerint egyaránt választható majd a munkaviszonyból, az egyéni vagy társas vállalkozásból, a megbízási jogviszonyból származó jövedelmek adózásához. Feltétel, hogy a magánszemély adózó, és kifizetője a jövedelem egy része után az általános szabályok szerint fizesse meg az adó- és járulékterheket - mondta Lucz Zoltánné.

Amennyiben ez a rész eléri az adott évben érvényes minimálbér összegét, akkor a további jövedelemnél 25 millió forintig az ekho szerinti adó- és járulékfizetés választható. Ha ez a rész kevesebb a minimálbérnél, akkor a 25 millió forintnál is arányosan kisebb jövedelemre választható az ekho. Amennyiben például az általános adó- és járulékterhet viselő rész a minimálbér 10 százaléka, akkor a további 2,5 millió forintos jövedelemig választható az ekho.

Az általános adó- és járulékterhet vállaló jövedelemrész teljes egésze számításba vehető majd a nyugdíj kiszámításánál, az ekho szerint adózó résznél viszont csak 50 százaléka, mert ez esetben az adózó és kifizetője is alacsonyabb nyugdíjjárulékot fizet.

Az általános teherviselésű jövedelem után természetesen a táppénz is jár, míg az ekhóval adózó rész után - mivel itt a járulék is alacsonyabb -, nem. Az ekho után csak a természetbeni egészségügyi szolgáltatások vehetők igénybe.

A fizetett szabadság abban az esetben jár az ekho szerint adózónak, ha jövedelmét, vagy jövedelme egy részét munkaviszony keretében szerezte. A adózó 15 százalék, a kifizető 20 százalék ekhót fizet, ezzel a személyi jövedelemadót, a társadalombiztosítási járulékokat teljesítik - hangsúlyozta a főosztályvezető.
 
Az ekho kedvezményébe csak olyan szakterületek vonhatók be, amelyek szerepet vállalnak alkotmányos alapjogok érvényesítésében - jelentette ki Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter. Ilyen alkotmányos alapjog a művészeti alkotó szabadság, a sajtószabadság. A törvénytervezet ezért erre a két szakterületre javasolja az ekho alkalmazását.

A miniszter szerint az eva helyett csak azok választják majd az ekhót, akiknél teljesen egyértelmű a színlelt szerződés, és a munkáltató a jövő év júliusától már számíthat az ezzel együtt járó szankciókra. Lucz Zoltánné becslése szerint várhatóan 10 ezren választják majd az ekhót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

FORMÁLÓDÓ EKHO

A korábban javasolt évi 10 millió forint helyett 25 millió forintos bevételig lehetne választani az egyszerűsített...

Gazdaság

Alkotmányellenes az ekho?

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) bevezetéséből a költségvetés akár rosszul is kijöhet; ráadásul az is elképzelhető, hogy a közszféra is kiszervezi ilyen módon a munkaerő egy részét.

MTI Itthon

Ekho: évi 25 millió alatt

A korábbi tervezetekben szereplő 10 millió forint helyett évi 25 millió forintos jövedelemig választhatják a sajtó és a művészeti területek dolgozói az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho).

Több mint 11 milliót fizetett valaki egy fülbevalóért a BÁV aukcióján

Több mint 11 milliót fizetett valaki egy fülbevalóért a BÁV aukcióján

Marabu Féknyúz: "A képébe vágtam ennek az Obamának"

Marabu Féknyúz: "A képébe vágtam ennek az Obamának"

Kikérné a kormány vakcinaszerződéseit Ujhelyi István, mert szerinte hazudik a kormány

Kikérné a kormány vakcinaszerződéseit Ujhelyi István, mert szerinte hazudik a kormány