szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szlovák kormány új törvényt tervez arról, hogy a privatizációból származó bevételeket csak meghatározott célokra lehessen felhasználni, s így csökkenjen az államháztartás hiánya - közölte kedden Iván Miklós pénzügyminiszter.

A kormány a bevételeket alapvetően két célra, a nyugdíjrendszer reformjára, valamint az államadósság csökkentésére akarja fordítani. Ezzel mérsékelhető az államháztartási hiány, ami létfontosságú feltétele annak, hogy a tervek szerint 2009-ben Szlovákia bevezesse az eurót - mondta a miniszter.

A pénzügyminisztérium jövőre a GDP 4,2 százalékának megfelelő államháztartási hiányt tervez a nyugdíjreform hatásával együtt. Anélkül a deficithatár 2,9 százalékos lenne. Az idei hiányt is 4,2 százalékra várják, a nyugdíjreform hatása nélkül pedig 3,4 százalékosra.

A szlovák kormány 2007-ben szeretné elérni a GDP 3 százalékának megfelelő államháztartási hiányt, ami megfelelne az európai stabilitási paktumban rögzített maximumnak. A nyugdíjreform miatti, csekély többletet azonban az EU nem veszi szigorúan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Elbukhat a Budapest Airport privatizációja is

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság érvénytelennek nyilvánította a Budapest Airport Rt. (BA) részvényeinek értékesítésére kiírt pályázatot. A döntés alapján újra kellene kezdeni a Ferihegyi repülőteret üzemeltető cég magánosítási eljárását.

MTI Gazdaság

ÁSZ: hibázott az ÁPV egyes privatizációs ügyletekben

Az ÁPV Rt. a törvényekben és szabályzataiban megfogalmazottak alapján végezte tevékenységét, néhány esetben azonban kifogásolható módon járt el - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az ÁPV Rt. tavalyi működésére vonatkozó ÁSZ-jelentés kapcsán csütörtökön.

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába

Észak-koreai diplomata szökött Dél-Koreába

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador