szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

A világ 200 millió bevándorlója évente 124 milliárd eurót küld haza, s ezt a fontos gazdasági erőt a kormányok nem értékelik kellőképpen - állítja az ENSZ.

Bevándorlók ma már a világ minden részén megtalálhatók, s számuk az elmúlt 30 év alatt csaknem háromszorosára nőtt: 75 millióról 200 millióra - áll egy ENSZ-jelentésben.

Az iparosodott országok egyes szektorai teljesen a bevándorló munkaerőtől függnek, és a jelentés szerint ezek a szektorok tönkremennének, ha a migráció forrása elapadna. Ennek ellenére sem a fogadó, sem pedig a származási ország kormányai nem ismerik el a bevándorlók jelentette gazdasági potenciált, nem is foglalkoznak az érintettek speciális problémáival.

Hivatalos adatok szerint évente 124 milliárd eurót utalnak haza az otthon maradt rokonoknak a külföldön dolgozók, ez háromszor több, mint amit a világ kormányai fejlesztésekre fordítanak. A jelentés szerint a bevándorlók átutalásai valójában ennél is jóval nagyobbak, csaknem elérik a 250 milliárd eurót.

Mexikóba jut a legtöbb pénz, évente 13 milliárd euró, majd India következik 8,2 milliárd euróval, a harmadik a Fülöp-szigetek 7 milliárd euróval. A legtöbb átutalás az Amerikai Egyesült Államokból indul el, összesen 23 milliárd euró, a második Szaúd-Arábia 12,3 milliárd euróval. A belgiumi, németországi és svájci bevándorlók összesen 6,6 milliárd eurót küldtek haza tavaly.

A legtöbb bevándorló egyébként az Amerikai Egyesült Államokban él, összesen 35 millió, ez a bevándorlók 20 százaléka. A második Oroszország 13,3 millió bevándorlóval, Ukrajna 6,9 millióval harmadik, a negyedik India 6,3 millióval.

Európában 56 millió bevándorló él, Ázsiában 50 millió, Észak-Amerikában 40,8 millió, Afrikában 16,3 millió, Latin Amerikában 5,9 millió, Ausztráliában 5,8 millió. A bevándorlók szinte egyenlő mértékben nők és férfiak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Családtagjaik is követik a Magyarországra bevándorlókat

A magyarországi bevándorlás önmagát fenntartó folyamattá kezd válni azzal, hogy a letelepedetteket egyre nagyobb számban követik családtagjaik és barátaik; a KSH kutatási jelentése szerint a szomszédos országokból bevándorlók 92 százaléka magyar nemzetiségű.

MTI Világ

Több bevándorlóra lesz szükség az "elnéptelenedő" Európában?

A Föld demográfiai folyamatai, illetve azok értelmezései nem várt irányba haladnak: miközben az elmúlt évtizedekben a szakértők a túlnépesedés veszélyével riogattak, egyes demográfusok ma már ennek ellenkezőjétől, az elnéptelenedéstől tartanak - írja a belga sajtó, beszámolva egy, a népesedéssel foglalkozó nemzetközi konferencia eredményeiről.

Megzsarolhatták a külföldre menekült fehérorosz ellenzéki vezetőt

Megzsarolhatták a külföldre menekült fehérorosz ellenzéki vezetőt

Radar360: Normál tanrenddel számol a kormány

Radar360: Normál tanrenddel számol a kormány

A NASA űrből készített felvétele mutatja igazán, mekkora pusztításon van túl Bejrút

A NASA űrből készített felvétele mutatja igazán, mekkora pusztításon van túl Bejrút