szerző:
MTI

Alig több mint egy évvel a szlovák külső adósság elsőrendű "A" sávba emelése után, kedden tovább javította, és ezzel a magyar szint fölé emelte Szlovákia szuverén adóskockázati besorolását a Fitch Ratings, amely szerint az ország a „figyelemreméltó" költségvetési reformok révén „legkésőbb" jövőre az euróövezet előtti átváltási mechanizmus (ERM-II.), 2009-ben pedig az euróövezet tagja lesz.

A Fitch keddi londoni bejelentése szerint a hosszú futamú szlovák devizaadósság besorolása "A"-ra emelkedik az eddigi "A mínusz"-ról, stabil kilátással. A rövid lejáratú devizaadósság osztályzatát "F1"-re javította "F2"-ről. A hosszú lejáratú koronaadósság besorolását változatlanul hagyta, "A plusz"-on. Ezzel Szlovákia maga mögött hagyta a három másik nagy közép-európai EU-gazdaságot, Magyarországot (A mínusz), Lengyelországot (BBB plusz) és Csehországot (A mínusz).

Szlovákia minősítési országplafonját, amely az adott országban működő, külföldi stratégiai befektetők tulajdonában lévő kereskedelmi adósság-kibocsátók minősítésének felső határa, "AA mínusz"-ra emelte a Fitch Ratings "A plusz"-ról. Ezt az osztályzatkategóriát, amely mindig két osztattal magasabb a szuverén besorolásnál, a Fitch azzal az indokkal vezette be néhány éve, hogy az igen jó adóskockázati profilú vállalatok adósosztályzatát ne feltétlenül korlátozza annak az országnak a szuverén besorolása, amelyben működnek, mert esetleg jobb tőkepiaci hozzáférésük van, mint az illető országnak.

Szlovákia mint szuverén adósságkibocsátó csak tavaly szeptemberben került át a Fitch listáján a megszorításokkal még éppen befektetőinek tekintett "BBB" sávból az elsőrendű "A" kategória alapfokára.

A legnagyobb európai hitelminősítő a kedden bejelentett újabb külső adósi osztályzatjavítást azzal indokolta, hogy folyamatosan enyhül a külfinanszírozási kockázat, mivel egyszerre csökken a folyómérleg-hiány és növekszik a működőtőke-beáramlás. A közvetlen külföldi tőkebefektetések értéke az elmúlt négy évből háromban meghaladta a folyó deficitet, és ez valószínűleg az idén is így lesz, miután a privatizáció és a bejelentett autóipari beruházások miatt a tőkebeáramlás várhatóan el fogja érni a GDP 8 százalékát.

Éppen e beruházások és a hozzájuk kapcsolódó import miatt ugyan az idén 5 százalékra bővül a szlovák folyómérleg-hiány, de ahogy jövőre üzembe állnak a PSA Peugeot Citroen és a Kia Motors autógyárai, a deficit az erősen növekvő devizabevételek folytán ismét csökkenni fog, áll a Fitch Ratings keddi elemzésében.

A hitelminősítő szerint nem ad okot különösebb aggodalomra, hogy az államháztartási hiány az idén várhatóan a GDP-érték 4 százalékára nő a tavalyi 3,2 százalékról, mert ebben benne lesz a most kezdődő nyugdíjreform költsége. Ennek kiszűrésével a központi deficit 2005-ben stagnálni fog, 2006-ban 3 százalék alá, 2007-ben pedig 2 százalék alá süllyed, áll a Fitch előrejelzésében.

A cég ennek alapján hitelesnek tartja Szlovákia 2009-es euróbevezetési céldátumát. További költségvetési fegyelmező tényező lesz a szlovák korona bevitele az ERM-II.-be, „legkésőbb" 2006 közepéig, áll a jelentésben.

A Fitch elemzői már az év elején, a kelet-európai konvergencia-folyamatnak szentelt londoni szakszemináriumukon azt mondták, hogy az évtized vége előtt a négy nagy térségi gazdaság közül csak Szlovákiának van esélye az euróövezeti csatlakozásra. A februári konferencián a hitelminősítő szakértői a magyar eurócsatlakozásban egy-két éves csúszást valószínűsítettek a 2010-es céldátumhoz képest.

A szakkonferencia egyik előadója nem tartotta kizártnak, hogy Magyarország, Lengyelország és Csehország az EU-ba várhatóan 2007-ben belépő Bulgáriával egy időben csatlakozik az euróövezethez. A Fitch egy nemrégiben Londonban kiadott térségi elemzésében a magyar euróövezeti belépés lehetséges legkorábbi időpontjának 2011-et nevezte.

A Fitch Ratings az új EU-tagok közül egyedül Magyarország szuverén besorolására tart érvényben - már több mint két éve - leminősítést valószínűsítő negatív kilátást a tartósan magas ikerdeficit miatt.

A közép- és kelet-európai szuverén adósok jelenleg érvényes adóskockázati osztályzatai a nagy hitelminősítőknél:

Fitch

Standard and Poor's

Moody's

Magyarország

A –

A –

A1

Csehország

A –

A –

A1

Szlovákia

A

A –

A2

Szlovénia

AA –

AA –

Aa3

Lengyelország

BBB +

BBB +

A2

Románia

BBB –

BBB –

Ba1

Oroszország

BBB

BBB –

Baa3

Horvátország

BBB –

BBB

Baa3

Bulgária

BBB

BBB –

Ba1

Ukrajna

BB –

BB –

B1

Észtország

A

A

A1

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A Fitch lerontotta a forintadósság besorolását

Visszaminősítette egy fokozattal Magyarország hosszú futamú szuverén forintadósságát szerdán a Fitch Ratings "a gazdasági egyensúlyt megbontó, makacs költségvetési egyensúlyhiányra" hivatkozva, és meghagyta a most még megerősített devizaadósság leminősítésének lehetőségét is.

MTI Gazdaság

Jelentős deficittúllépésre számít a Fitch

A magyar szuverén devizaadósságra érvényes "A mínusz" elsőrendű besorolást adta meg hétfőn előzetes osztályzatként a készülő magyar szamurájkötvényre a Fitch Ratings, amely ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a szuverén osztályzatra változatlanul negatív kilátás van érvényben, és jelezte azt is, hogy az idén is a hivatalos költségvetési deficitcél jelentős mértékű túllépésére számít.

MTI Gazdaság

Fitch: magyar euró csak 2012-ben?

A Fitch Ratings szerint az évtized vége előtt csak Szlovákia lesz képes csatlakozni a négy legnagyobb közép-európai EU-gazdaságból az euróövezethez - a hitelminősítő azzal számol, hogy Magyarország euróövezeti csatlakozása a céldátumhoz képest egy-két évvel csúszhat.

Gazdaság

Fitch: euró Magyarországon 2010 után

A Fitch Ratings szerint Magyarország csatlakozása az euróövezethez áthúzódhat 2010 utánra, miközben Szlovéniát és a balti államokat küladósi besorolásuk alapján felminősítette Európa legnagyobb hitelminősítője.

Boris Johnson és a kannibál orgiák: kiheverheti még a botrányt a Brexit főalakja?

Boris Johnson és a kannibál orgiák: kiheverheti még a botrányt a Brexit főalakja?

37 éve nem esett annyi eső az országban, mint most vasárnap

37 éve nem esett annyi eső az országban, mint most vasárnap

Evakuáltak egy turisták által kedvelt várost Horvátországban

Evakuáltak egy turisták által kedvelt várost Horvátországban

Megvalósul a nagy ötlet: napfénnyel tisztítaná a vizet a szegedi találmány

Megvalósul a nagy ötlet: napfénnyel tisztítaná a vizet a szegedi találmány

Alföldvíz: akkor válna fizetésképtelenné a cég, ha a beígért béremelést megadnák

Alföldvíz: akkor válna fizetésképtelenné a cég, ha a beígért béremelést megadnák

A rendőrség cáfolta, hogy a Hableány az előírtnál lassabban haladt volna

A rendőrség cáfolta, hogy a Hableány az előírtnál lassabban haladt volna