Egyre több dühös ügyfél követeli gyémántokba fektetett pénzét a DT Diamond Rt.-től, a cég azonban - tulajdonosváltásra hivatkozva - nem fizet. Az új gazda személye és a feltűnően alacsony vételár miatt a Fővárosi Főügyészség csődbűntettet gyanítva vizsgálódik.

© sxc.hu
Hiába reménykednek a befektetők, hogy a gyémántjaikért ígért 21,6 százalékos éves kamatot bezsebelhetik a DT Diamond Rt.-től (DT). Kálmán Tamás ugyanis, aki január közepétől a DT új tulajdonosa és vezérigazgatója, egyoldalúan felbontotta a gyémántok visszavásárlásáról szóló szerződéseket, arra hivatkozva, hogy azokat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tavaly novemberben szabálytalannak minősítette.

A PSZÁF-nál viszont a HVG-nek azt állították, hogy a kövek szerződésben vállalt visszavásárlását nem tiltották meg - egyébként Kálmán a szerződésbontásról nem értesítette a befektetőket.

A DT színes gyémántokat adott el ügyfeleinek, és - mivel állítása szerint a színes kövek ára a világpiacon rendkívül gyorsan emelkedik - szerződésben vállalt kötelezettséget arra, hogy legalább egy év várakozás után rendkívül magas kamatot fizet, visszavásárolva a köveket (HVG, 2004. november 27.). Csakhogy igazságügyi gyémántszakértők szerint az ügyfelek a piaci érték három-ötszörösét adták a kövekért, a gyémántárak emelkedésére sincs garancia, így nehezen érthető, hogy pusztán a kövek gyémánttőzsdei értékesítéséből hogyan fizetheti ki a cég a kamatért jelentkező ügyfeleket. Kálmán egyébként nem a kövek vissza-, hanem megvásárlását ígéri, azaz a korábbi szerződésekkel nem törődve újrabecsülteti őket, és ezután vételi ajánlatot tesz rájuk.

A gyémántbotrány 2004. november 23-án kezdődött, amikor a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) őrizetbe vette Tencz Jánost, a DT akkori vezérigazgatóját és többségi tulajdonosát, miután a PSZÁF jogosulatlan betétgyűjtésnek minősítette a cég tevékenységét. Két nap múlva azonban egy korábbi felügyeleti határozat alapján, amely engedélyezte a DT tevékenységét, Tenczet szabadon engedték. A botrány óta a cég menekül a gyémántok visszavásárlásától. "A DT fizetés helyett újabb és újabb kifogásokkal áll elő" - panaszolta a HVG-nek Papp Ferenc, aki tavaly november óta próbálja visszavásároltatni körülbelül 2 millió forintért vett köveit a céggel. Először a PSZÁF tiltó határozatára hivatkozva nem fizettek, ezután a karácsonyi ünnepekre, majd a tulajdonosváltás cégbírósági bejegyzésének elhúzódására apelláltak.

Cégbírósági dokumentumok szerint ugyanis január 17-én Tencz János 60 százalékos DT-beli részesedését megvette Kálmán Tamás, a német Eugen Dettinger 40 százalékos részét pedig a Kálmán közvetlen és közvetett tulajdonában lévő Hitelgondnok Kockázatkezelő Kft. A tulajdonosváltás bejegyzését azonban a cégbíróság egyelőre megtagadta, emiatt viszont Kálmán nem hajlandó visszavásárolni az ügyfelek köveit - érthető módon -, arra hivatkozva, hogy nem kockáztatja a pénzét egy olyan cégben, amely még nem az övé. A befektetőknek be kell érniük egy vételi ajánlattal, illetve ha otthagyják a követ megőrzésre a DT-nél, kaphatnak egy elismervényt, hogy a CIB Bank Rt. valamelyik fiókjában néhány hét múlva hozzájuthatnak a pénzükhöz, de csak miután a cégbíróság bejegyezte az új tulajdonost.

Visszakapják-e pénzüket a kőtulajdonosok? (Oldaltörés)

Nem tudni azonban, meddig húzódik el a cégbírósági bejegyzés. Rónay Regina cégbírónak ugyanis szemet szúrt, hogy az 50 millió forintos jegyzett tőkéjű DT-ért a két korábbi tulajdonos mindössze 500 forintot kapott, ráadásul rendezetlenek a vásárló Hitelgondnok Kft. tulajdonviszonyai. Mindezek alapján a cégbíró, csődbűntettet gyanítva, február végén a DT tulajdonosváltásának kivizsgálását kérte a Fővárosi Főügyészségtől, ám a főügyészség a folyó ügyben nem adott további felvilágosítást a HVG-nek. A Hitelgondnok Kft.-ben egy olyan gazdasági társaságnak - a szintén Kálmán Tamás tulajdonában lévő WS. Regio Kft.-nek - van 33 százalékos részesedése, amelyet már 2002 áprilisában töröltek a cégjegyzékből. A cégbíróság azóta már többször felszólította Kálmánt, hogy a Hitelgondnok tulajdonviszonyainak rendezéséhez pótolja a WS. Regio felszámolási vagyonmérlegét és vagyonfelosztási javaslatát. Miután erre Kálmán nem volt hajlandó, a cégbíróság - immár jogerős - határozatot hozott, mely szerint a Hitelgondnok 2004. szeptember 1-je óta törvénysértő állapotban működik. A megoldás kulcsát jelentő hiányzó vagyonmérleg előkerülése azonban már csak azért is kérdéses, mert Kálmán éppen ennek köszönhetően csúszott ki a hitelezők markából: a WS. Regiót végül 4,5 millió forintos behajthatatlan köztartozással számolták fel. Ám Kálmánt a Zalaegerszegi Városi Bíróság 2003. február 11-ei jogerős határozata bűnösnek mondta ki csődbűntett elkövetésében, és ezért két év próbaidőre felfüggesztett egyéves szabadságvesztésre ítélte.

A kőtulajdonosok valószínűleg tetemes summát szeretnének visszakapni a DT-től, amelynek tavaly Tencz letartóztatásáig a BRFK közlése szerint körülbelül 600-650 ügyfele és 1,4 milliárd forintos forgalma volt. A cégnek azonban nem sok mindene maradhatott, Tencz ugyanis annak eladásakor (arra hivatkozva, hogy több ízben tagi kölcsönt nyújtott a DT-nek) elvitte a társaság használati tárgyait és berendezéseit - szerepel az értékesítéskor készült közgyűlési jegyzőkönyvben. Az új gazda anyagi helyzetéről is keveset tudni: a Hitelgondnok utoljára 1999-ben - amikor még nem Kálmán volt a tulajdonosa - adott be mérleget a cégbíróságra. "Ezek az adatok a cégem belső ügyei, inkább befizetem a büntetést" - indokolta az adatszolgáltatással szembeni ellenállását a HVG-nek Kálmán.

Az mindenesetre nem jó előjel, hogy a cégnél 2002 decemberében végrehajtók jártak, 2005 januárjában pedig az egyik hitelező a társaság felszámolását kezdeményezte. Az interneten is csak annyi információ van a Hitelgondnokról, hogy 2003-ban ajánlatot tett a gödi önkormányzatnak ásványvíz palackozására, a városatyák azonban a referenciák hiánya és az ajánlat hevenyészett kidolgozása miatt nem kötöttek vele szerződést. "Eleinte cégeknek, önkormányzatoknak segítettünk hitelszerzésben, illetve nyomon követtük, hogy rendben megvalósítják-e a hitelszerződésben vállalt üzleti terveket, fizetik-e a részleteket, később ingatlanhasznosítással is foglalkoztunk" - számolt be Kálmán a Hitelgondnok munkáiról a HVG-nek. Hiteltanácsaikat felhasználó ügyfeleit azonban nem nevezte meg, a PSZÁF viszont azt közölte a HVG-vel, hogy nyilvántartásában a Hitelgondnok egyetlen hitelintézet vagy pénzügyi vállalkozás ügynökeként sem szerepel.

"A BRFK eddig nem tudta megállapítani, hogy csalásról van szó" - mondta a HVG-nek a nyomozást vezető Péntek József alezredes, de hozzátette, hogy a DT ellen több feljelentés is érkezett a rendőrségre, és polgári peres eljárásokról is tud már. A rendőrség szerint a DT befektetőknek már nem árul köveket, érdekesség viszont, hogy a DT-nél eziránt érdeklődő ügyfeleket Tencz 2005. január 20-án alapított új cégéhez, a Diamond Trade Kft.-hez irányítják. Tencz János azonban sem a DT eladásáról, sem új cégéről nem nyilatkozott a HVG-nek.

HERMAN BERNADETT

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Grönland megvásárlása? Ma inkább a lízing és a hódítás a népszerű

Grönland megvásárlása? Ma inkább a lízing és a hódítás a népszerű

A Tátra szlovák oldalán is villám csapott turistákba

A Tátra szlovák oldalán is villám csapott turistákba

A tátrai hegyimentők szerint "nagyon valószínű", hogy a másik barlangász sem él már

A tátrai hegyimentők szerint "nagyon valószínű", hogy a másik barlangász sem él már

Kertész Ákosról szóló portréfilmet mutatnak be a 17. Spinoza Zsidó Fesztiválon

Kertész Ákosról szóló portréfilmet mutatnak be a 17. Spinoza Zsidó Fesztiválon

Idén is kapós "bármely szakos" tanár, csak legyen, aki matekot, magyart, angolt tanít

Idén is kapós "bármely szakos" tanár, csak legyen, aki matekot, magyart, angolt tanít

Eldurrant az önkormányzati választások startpisztolya

Eldurrant az önkormányzati választások startpisztolya