szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megemelik az adókat, egekbe szökik a gázár, nő a villamos energia ára - a szombaton bejelentett megszorító intézkedések jelentős mértékben érintik a lakosságot is. Az alábbiakban összeszedtük, az egyes intézkedések hatására mennyivel nőnek a lakossági terhek.

A Gyurcsány-csomag első intézkedéseit már augusztus elsejétől bevezetik, vagyis ekkortól emelik meg a gáz fogyasztói árát átlagosan 30 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy a kevesebbet fogyasztóknál (1500 köbméter alatti) kisebb lesz az emelkedés, a sokat (3000 köbméter feletti) fogyasztóknál pedig 30 százaléknál nagyobb mértékben drágul a gáz ára. A Portfolio.hu információi szerint a gázár az elkövetkező néhány hónapban tovább fog emelkedni, további 30 százalékkal még az idén, majd jövő év elején még 15 százalékkal. Ennek hatására összességében akár 90 százalékkal is nőhet a gáz fogyasztói ára egy éven belül. A Pénzügyminisztériumban azt mondták, hogy nincs tudomásuk ilyen tervekről.

Szintén augusztus elsejétől a villamos energia lakossági ára is nő, 10-14 százalékkal lesz drágább a privát fogyasztóknak.

Szeptember elsejétől több változás is érinti a lakosságot. Kétkulcsossá teszik az áfát, vagyis a középső áfakulcsot 15-ről 20 százalékra emelik. Mivel az élelmiszerek többsége ebben az áfakulcsban van, valószínűleg emelkedni fognak az élelmiszerárak is. Ezen kívül drágulni fognak a gyógyászati segédeszközök, a szállodai és éttermi szolgáltatások, a mozijegyek, színházjegyek, valamint drágább lesz a közlekedés is. Drágább lesz a víz, a távhő, a szemétszállítás - vagyis emelkedni fog a havi rezsiköltség.

Drágulni fog a cigaretta és az alkohol is, mert szeptember elsejétől növelik ezek jövedéki adóját. A cigaretta jövedéki adója 5,7 százalékkal nő, az alkoholé pedig (a bor kivételével) 7 százalékkal.

Szintén szeptembertől emelik a munkáltatói járulékot 1 százalékról 1,5 százalékra, az egészségbiztosítási járulékot 4-ről 6 százalékra. Szeptembertől a megtakarítások után is adózni kell, nem is keveset. Bevezetik ugyanis a 20 százalékos kamatadót. Bevezetnek egy 20 százalékos az árfolyamnyereség-adót is, ez alól azonban mentesülnek például a hosszú távú állampapírban és befektetési jegyben lévő megtakarítások.

Bevezetnek egy olyan intézkedést is, amelynek alapján azok, akik jövedelmük alapján megtehetik ezt, nem a minimálbér, hanem annak legalább kétszerese után fizetnek járulékokat.

Október elsejétől 15-ről 25 százalékra emelik az eva kulcsát. Vagyis jelentősen növelik az evázó kisvállalkozások, egyéni vállakozók adóterheit. Ehhez hozzácsapódik, hogy az ígéretek ellenére novemberben nem szüntetik meg az 1950 forintos tételes egészségügyi hozzájárulást.

Jövőre még több teher (Oldaltörés)

Jövő évtől, január elsejétől még több változásra számíthat a lakosság. Bevezetik a 40 százalékos felső adókulcsot, illetve a hatmillió forintnál magasabb jövedelmeknél a 4 százalékos szolidaritási adót. Ez gyakorlatilag megint háromkulcsos adótáblát jelent. 2007-től megszűnik a szellemi tevékenység címén járó adókedvezmény. Megszűnik a felnőttképzéshez és a számítógép-beszerzéshez ma biztosított 60 ezer forintos, jövedelemkorláthoz kötött kedvezmény. Megszűnnek a lakáshitelek után járó adókedvezmények és szűkül az adómentes bevételek köre.

Az szja legalsó kulcsához tartozó jövedelmi sávot azonban 1,55 millióról 1,7 millió forintra emelik, ezzel többen tartoznak majd a legalsó adózási sávba.

Az egyéni egészségbiztosítási járulékot még egy százalékponttal, 6-ról 7 százalékra emelik (az első emelést ugye szeptember elsejétől tervezik). Az ígéretekkel ellentétben nem csökkentik a munkáltatói társadalombiztosítási járulékot. Tízezer adózónál vizsgálja meg az APEH a vagyonosodás mértékét, illetve egyszeri díj megfizetése után haza lehet utalni a külföldön felhalmozott vagyont.

Szintén január elsejétől emelkedik a gépjárművek átírásának költsége. A súlyadó helyett pedig a teljesítmény után kell fizetni az adót a gépkocsiknál.

Jövőre tovább drágul majd a cigaretta ára, áprilisban 2,7 százalékkal emelik a jövedéki adót, és szeptembertől újabb 2,7 százalékos járulékemelést terveznek. Vagyis egy éven belül összesen 11 százalékkal nő a cigaretta jövedéki adója.

2008-tól pedig a tervek szerint bevezetik az ingatlanadót az átlagosnál nagyobb és értékesebb ingatlanokra, de ennek az intézkedésnek a részletei még nem ismertek.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
euractiv.hu Itthon

A megszorítások nemzetközi sajtóvisszhangja

Gyurcsány Ferenc a Financial Times-nak (FT) adott nyilatkozatában elsősegélynek nevezte a szombaton hivatalosan ismertetett azonnali intézkedéscsomagot. Az írás megjegyzi, hogy a pénzpiacok részéről nyomás nehezedik Gyurcsányra az állami költségvetés rendbetételére, ez ugyanis az ötödik egymást követő év, amikor Magyarország nem teljesíti a hiánycélt, és így fennáll az adósság leminősítésének veszélye.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány és programja a Financial Times-ban

„Gyurcsány elsősegélyben akarja részesíteni a gazdaságot” címmel ismerteti a magyar miniszterelnök programját, Gyurcsány nyilatkozatát és az első reakciókat a Financial Times (FT).

hvg.hu Gazdaság

Adóemelések és megszorítások jönnek

Bár a kampány során adócsökkentést ígértek a kormánypártok, a szombaton bejelentett tervek adóemelésről szólnak. Legrosszabbul a vállalkozások járnak, de a lakossági terhek is emelkednek.

Megérkezett a Nissan első elektromos SUV-ja, az Ariya

Megérkezett a Nissan első elektromos SUV-ja, az Ariya

Tüntettek Diósgyőrben a gimnázium új igazgatója ellen

Tüntettek Diósgyőrben a gimnázium új igazgatója ellen

Igazán ízléstelen hamis bútorokat foglalt le a NAV

Igazán ízléstelen hamis bútorokat foglalt le a NAV