szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Pénzügyminisztériumban (PM) hétfőn egyeztetés kezdődött a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló törvény módosításának tervezetéről - közölte a tárca.

Egyeztettek a civil szervezeteknek felajánlhatóegyszázalékos adóhányaddal kapcsolatban, amelyre 5 civil tömörülést hívtak meg, valamint az egyházaknak felajánlható egyszázalékos adóhányad témájában is, ez utóbbira a négy történelmi egyház kapott meghívást.
   
A Pénzügyminisztérium illetékese közölte, hogy kapott meghívást az református egyház is, ahonnan azt jelezték, meglátják, hogy részt tudnak-e venni a megbeszélésen, de észrevételeiket biztosan eljuttatják. A PM  honlapján közzétett törvénymódosítási tervezet - egyebek között - a személyi jövedelemadó 1 százalékáról történő
rendelkezésen is változtatna. Ennek lényege, hogy főszabályként megszűnne a jelenlegi úgynevezett borítékos rendszer, és arendelkező nyilatkozat az adóbevallási nyomtatvány részét képezné. Egységesítésre kerülne a rendelkező nyilatkozatok benyújtási határideje is.

A határidő egységesen minden adómegállapítási mód esetén az önadózó adóbevallásának benyújtására – az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott – határidőhöz igazodna. A Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöksége a PM állításával szemben arról tájékoztatott: az egyház május 18-án délután az evangélikus egyház illetékeseitől értesült arról, hogy a tárca az 1 százalékos törvény módosítását előterjesztette, és arról tanácskozást szervez május 21-én délután.

A tervezetet és a tanácskozásra szóló meghívót a mai napig nem kapták meg. A PM illetékesek szóbeli tájékoztatása alapján technikai tévedésről van szó csupán, mindazonáltal egyházunk tiltakozását fejezi ki az előkészítetlen és elhamarkodott szervezés miatt - olvasható az egyház kommunikációs szolgálata által. A református egyház zsinati elnöksége mihamarabbi egyeztetéseket javasol az úgynevezett egyszázalékos törvény módosításáról.
   
Az SZDSZ ügyvivője, Horn Gábor azt írta: a párt örömmel fogadta és támogatja a református egyház kezdeményezését. "Mi, liberálisok régóta mondjuk: az adózók szándékát jobban érvényesítő, új szabályokra van szükség a felajánlások körében" - áll a közleményben. Mint olvasható, a személyi jövedelemadó egy százaléknak felajánlása közvetlenebb kapcsolatot teremt az adózó és az általa támogatni kívánt egyház vagy civil szervezet működési forrásai között. Az SZDSZ egyház-finanszírozási javaslata módot adna arra, hogy ne a kormányzat, hanem a hívők döntsenek az egyházak forrásairól.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Ma éjfélig adhatók fel az szja-bevallások

Ma éjfélkor lejár a személyi jövedelemadó-bevallások beadásának határideje. A bevallásukat késedelmesen benyújtókat az adóhatóság mulasztási bírsággal sújthatja, amelynek mértéke elérheti a százezer forintot is.

hvg.hu Itthon

Adóvisszatérítés új ingatlanvásárlás után és szja-bevallás

Lehet-e devizahitel után adókedvezményt igénybevenni? Kell-e SZJA-bevallásban szerepeltetni a magyarországi jövedelem mellett az olaszországi jövedelmet és levont adót is? Új ingatlan vásárlásakor mit kell tenni, hogy az esetleg befizetett összeget visszakapja az adózó? Az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem után személyi jövedelemadót is kell fizetni?

Átadták a világ első, kifejezetten a koronavírus miatt épülő vakcinaelosztó központját

Átadták a világ első, kifejezetten a koronavírus miatt épülő vakcinaelosztó központját

Listeria lehet az Aldi egyik sonkájában

Listeria lehet az Aldi egyik sonkájában

Megjöttek az AMD új videokártyái, a gyártó szerint igazi next-gen-élményt adnak

Megjöttek az AMD új videokártyái, a gyártó szerint igazi next-gen-élményt adnak