szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pénzügyminiszter a napokban nyújtotta be a parlamentnek a foglalkoztatói nyugdíjról és intézményeiről szóló törvényjavaslatot, az új nyugdíjforma a meglévő rendszer újabb pillérének tekinthető.

Az európai parlament és tanács még 2003-ban irányelvben szabályozta a foglalkoztatói nyugdíjat. Az ilyen nyugdíj úgy keletkezik, hogy a munkaadó létrehoz egy foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatót, vagy pedig csatlakozik egy ilyenhez, és az alkalmazottai után havi befizetéseket teljesít. Magyarország 2005 szeptemberig vállalta az irányelv átültetését, ez egy hónap késéssel sikerült is, de a nyúlfarknyi törvény mindössze a határon átnyúló ilyen szolgáltatást szabályozta, vagyis más uniós országban létrehozott foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató tevékenykedhetett Magyarországon. Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy az egész irányelvet ültesse át jogrendszerébe. Erre kerül most sor.

Foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményt bank, biztosító, befektetési társaság, valamint egy – vagy együttesen több – munkaadó alapíthat. Az intézmény jogi formája: zártkörű részvénytársaság. Tulajdonosa ilyen nyugdíjszolgáltatónak csak az lehet, aki maga is alapításra jogosult.

Bármely munkaadó csatlakozhat már működő foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményhez, amennyiben vállalja, hogy a munkavállalói részére hozzájárulást fizet. A hozzájárulás-fizetési kötelezettséget a munkaszerződésbe kell foglalni, de a munkaadó nem sértheti meg az egyenlő bánásmódra vonatkozó uniós szabályokat. A befizetésekből – a nyugdíjba vonuláskor – többféle szolgáltatás nyújtható. Így kifizethető egy összegben az addig összegyűlt pénz, de kérhető élethosszig vagy határozott ideig tartó járadék, illetve ezek kombinációja is.

A munkaadó által befizetett összeg nem vész el az alkalmazott halálával, ugyanis ez utóbbi kedvezményezettet nevezhet meg, ennek hiányában pedig az örökös kapja a felgyűlt befizetéseket. Amennyiben nincs örökös, úgy a meghalt alkalmazott munkaadója munkavállalóinak a számlái között osztja el a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény a pénzt.

Legkorábban a jövő év első napjától köthetnek foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatásra szerződést a magyar cégek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Nyugdíjas tiszthelyettes rabolt a nyúli takarékszövetkezetben

Ötgyermekes, korábban rendészeti területen tevékenykedő nyugállományú tiszthelyettes rabolta ki a nyúli takarékszövetkezet egyik kirendeltségét március 12-én Győrött - közölte Holló Sándor ezredes, győri rendőrkapitány keddi sajtótájékoztatón Győrött.

euractiv.hu Karrier

Nyugdíjasok töltik majd be az új állásokat?

Az Európai Bizottság szerint 2007-2008-ban 5,5 millió új munkahely jön létre, s az EU vezetői lassan amiatt kezdenek aggódni, hogy nem lesz elég munkavállaló, aki betölti az állásokat - írja az euractiv.hu.

hvg.hu Gazdaság

Vissza lehessen-e lépni a tb-nyugdíjrendszerbe?

Kormányzati szakértők azon gondolkodnak, hogy ismét megnyitják a visszalépés lehetőségét a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe az előtt a legalább százötvenezer ember előtt, akik pórul jártak a magánnyugdíj pénztári rendszerbe történő átlépéssel 1997-ben. A nyugdíjrendszer szakértői meglepő módon nem tartják szerencsésnek az ötletet.