szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vagyonosodási vizsgálatok elérték a politikai elitet is: csütörtöki hírek szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Kubatov Gábor pártigazgató ellen is APEH-vizsgálat indult. Cikkünkből megtudhatja, milyen kérdésekre kellene a két politikusnak válaszolnia, amennyiben valóban vagyonosodási vizsgálaton kell átesniük. A kérdőívet szakértők is véleményezték: kiderül, mely kérdésekre kell, melyekre lehet és melyekre nem szükséges válaszolni.

Vagyonosodási vizsgálatot rendelt el az adóhatóság Orbán Viktor Fidesz-elnöknél és Kubatov Gábor pártigazgatónál – hozta az ország tudomására Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. A nagyobbik ellenzéki párt emögött politikai indíttatást vél felfedezni, amit a kormányszóvivő és az APEH is cáfol. A vagyonosodási vizsgálat nem más, mint a személyi jövedelemadó (szja) ellenőrzésének speciális formája, amelyről ugyanúgy értesítést küld az érintettnek az adóhivatal, mint az egyszerű szja-ellenőrzésről – jegyezte meg az APEH sajtófőnöke, Bakonyi Ágnes. Hozzátette: ahhoz, hogy kiderüljön, valóban vagyonosodási vizsgálatról van-e szó Orbán és Kubatov esetében, nekik – azaz a „titokgazdáknak” – be kellene menniük az adóhivatalba, és ott tisztázniuk az ellenőrzés okát. 

Az adóhivatal tájékoztatása szerint az adózók az ellenőrzés megkezdéséről általában értesítő levelet (megbízólevelet) kapnak, minden esetben csatolva hozzá a vagyoni és jövedelmi helyzetre, valamint az életvitelre vonatkozó, központilag összeállított kérdéssort. Valószínűleg ilyen levelet kapott a két fideszes vezető is. 

A kérdőívet most ízekre szedtük, szakértők, Kerekes Anikó, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke és Kenyeres Sándor, Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének (Moklasz) titkára, valamint az APEH véleményezte a kérdéseket. Cikkünkből megtudhatja, mely kérdésekre kell, melyekre lehet és melyekre nem szükséges válaszolni.

A teljes cikket itt olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!