szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az APEH egykori elnökének, Simicska Lajosnak informatikai tanácsadója az egyik gyanúsítottja annak az ügynek, amelyben 12,5 milliárd forintot követelt három ember egy vezető banki tisztviselőtől - értesült az MTI az ügyet jól ismerő hivatalnoktól szerdán.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt indított eljárást három magyar állampolgár ellen, akik 50 millió eurót (12,5 milliárd forintot) követeltek egy vezető banki tisztségviselőtől.

Az egyik Magyarországon működő bank egyik vezető tisztségviselőjének elektronikus postafiókjára tavaly novemberben és decemberben összesen három alkalommal fenyegető tartalmú levelek érkeztek. Ezekben 50 millió euró megfizetését követelték azért, hogy "az e-mail mellékletét képező - egy nagy értékű ingatlan adás-vételével kapcsolatosan egy másik nyomozószerv által készített - iratokat ne hozzák nyilvánosságra".

A távirati iroda szerdán úgy értesült, az egyik gyanúsított az APEH akkori elnökének informatikai tanácsadója volt, 1999 áprilisa és 2000 októbere között, és a tanácsadó feltehetően a "hosszú bájtok éjszakáján" letöltött adatokat használta fel a zsaroláshoz.

A neve elhallgatását kérő hivatalnok emlékeztetett arra: az akkori feltételezések szerint Simicska Lajos akkori APEH-elnök idején az adóhatóság adatbázisát manipulálták, abból adatokat töröltek ki. A "hosszú bájtok éjszakája" ügyében lefolytatott vizsgálat nem állapította meg, hogy bűncselekmény történt volna, de azt igen, hogy a most meggyanúsított tanácsadó, G. Z. nagy mennyiségű iratot töltött le - tette hozzá.  A három gyanúsítottat a Pesti Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Vezető banki tisztségviselőt zsaroltak

Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt indított eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) különleges ügyek osztálya három magyar állampolgár ellen, akik 50 millió eurót (12,5 milliárd forintot) követeltek egy vezető banki tisztségviselőtől.