Kihívások és lehetőségek – mire számítanak az európai vállalkozások?
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Egyetlen magyar vállalatot, a szegedi Pick gyárat érinti a moszkvai magyar mezőgazdasági attasé tudomása szerint a minap több EU-vállalat termékeire néhány hete bejelentett orosz húsbehozatali tilalom.
Virslimasszát gyártanak a Picknél. Az oroszok nem esznek belőle © hvg.hu |
A szakértő rámutatott, hogy előzőleg az orosz fél már jelezte: korlátozni szándékozik a behozatalt a sertés- és a baromfihús terén, elsősorban azért, mert javultak a hazai termelési eredmények. Ilyenkor rendszerint az illetékes mezőgazdasági egészségügyi szolgálat (Rosszelhoznadzor) vet fel valamilyen kifogást.
Ilyesmire már máskor is volt példa, és nem csak a húsimport vonatkozásában: a tilalmat többnyire „ideiglenesen” rendelik el, vagyis pontosan nem lehet tudni, hogy mennyi időre, de ez általában több hónapot jelent.
A tilalom bevezetése nyomán vita kezdődik – szerdán már Moszkvában járt az illetékes német államtitkár –, majd vizsgálatok következnek, s ezek nyomán előbb-utóbb visszavonják a tilalmat – mondta Kemény Ádám.
A statisztikai hivatal adatai szerint Oroszország az év első negyedében 301 ezer tonna húst importált 778,9 millió dollárért, ami 21,5 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor nőtt a hazai termelés is: az I. osztályú húsipari termékekkel együtt összesen 672 ezer tonnát, vagyis az előző év azonos időszakához képest 19,7 százalékkal többet tett ki.
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Összefoglaló a kedvezményes konstrukciók feltételeiről: mire, milyen feltételekkel lehet igényelni ilyen forrást?
Főszabály szerint a munkabért forintban kell fizetni. Vannak azonban kivételek, amely esetekben ettől el lehet térni.
Az idénymunkásokat foglalkoztató vállalkozásoknak kihívás a szabályok szigorodása.
Büszkén hirdeti magát Budapest legelőkelőbb éttermei közt a Nobu, az étterem alapvetés a világsztárok között is. Most betekintést kaptunk arról, hogy az alapító Nobuyuki Matsuhisa szellemében hogyan készül náluk a japán konyha egyik legegyszerűbb, mégis legelőkelőbb fogása, a szasimi.
Ruszin-Szendi Romulusz korrupciógyanús ügyeinek felelőséről is kérdeztünk a hadügyminisztert.