szerző:
MTI

Javultak a turisztikai cégek várakozásai, az Ecostat első félévi turizmusbarométer indexe mintegy 3,6 százalékponttal 44,3 százalékra emelkedett az előző félévihez képest.

Belyó Pál, a kutatóintézet főigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: nő azoknak a turisztikai cégek aránya, amelyek fejlődést feltételeznek. A barométer 2005. II. fél évében készült el először, akkor a fejlődést prognosztizálók aránya gyakorlatilag megegyezett a mostanival.

A főigazgató elmondta, hogy felmérésük szerint ismét javuló tendenciát mutat a megkérdezett háztartások üdülésre tervezett kiadása. 2005. II. félévében 199 ezer forintot terveztek üdülésre a családok, majd ez az érték fél évről fél évre fokozatosan csökkent, 2007. I. félévében 119 ezer forint volt. Az idei év első félévi felmérés adatai szerint a tervezett kiadás átlagos összege 162 ezer forint.

Az intézet szerint 2008-ban a kül- és belföldi vendégforgalom kismértékű növekedésére lehet számítani, várhatóan szolid mértékben javul a turisztikai ágazat teljesítménye, és stabilizálódhat a külgazdasági egyensúlyt javító szerepe. Az idén a háztartások több mint négytizede tervez nyaralást, 73 százalékuk Magyarországon. A belföldi nyaralások várható hossza 7 nap.

A szállodaipari vállalkozások konjunktúra indexe az idei első fél évben 52,5 százalék, ez 12,5 százalékponttal magasabb az elmúlt fél évhez viszonyítva. Az érték az eddigi felmérések alapján a legmagasabb, és azt a szállodai véleményt fejezi ki, hogy a gazdaság egészének helyzete, különösen a turisztikai ágazat, valamint saját vállalkozásuk üzleti lehetősége a következő időszakban javul.

A szállodaipari vállalatok beruházási tervei viszont továbbra is szerények. A turisztikai vállalatok kismértékű létszámbővítést terveznek. A vendéglátóipari vállalkozások konjunktúra indexe 40,5 százalékot tett ki, ez 4,2 százalékponttal magasabb, mint az elmúlt félévi várakozási mutató volt.

Az éttermek, vendéglátóhelyek beruházási tervei ugyancsak szerények. Új munkaerő alkalmazását 30,8 százalékuk, elbocsátást 23 százalékuk, munkaerő-kölcsönzést 15,4 százalékuk tervez. A következő időszakban az éttermek, vendéglátóhelyek a belföldi és a külföldi vendégek kisszámú növekedését prognosztizálják.

Az utazásszervező és közvetítő vállalatok kedvezőtlenebbül ítélik meg a nemzetgazdaság, a turisztikai ágazat és saját vállalkozásai helyzetét. Ezen cégek konjunktúra indexe az idei első fél évben 40 százalék volt, ami 5,7 százalékponttal alacsonyabb az elmúlt fél évhez képest.

A módszertan szerint az 50 százalékos érték azt jelentené, hogy egyenlő arányban vannak azok, akik fejlődést, illetve csökkenést feltételeznek a következő időszakra. Az 50 százaléknál magasabb érték a fejlődést feltételezők többségét fejezi ki. Az 50 százalék alatti, a felmérés kezdete óta jellemző érték pedig a csökkenést feltételezők magasabb arányát mutatja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Ecostat: a bruttó átlegkereset 6,7 százalékkal nőhet

Idén júniusban a fogyasztói árak várhatóan 5,8 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbiaknál, a termelői árak pedig 4,5 százalékkal haladhatják meg a 2007. júniusi szintet – áll az Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalom-Stratégiai Kutató Intézet Mikroszkóp című kiadványában.

Gazdaság

Ecostat: javul a háztartások gazdasági hangulata

Az Ecostat lakossági bizalmi indexe 2008 első negyedévében 92,9 százalék volt: a háztartások gazdasági hangulata az év elején jelentős mértékben javult, 2006 májusa óta ez a legkedvezőbb érték – közölte a kutatóintézet.

MTI Gazdaság

Ecostat: a gazdaság megítélése nem változott

Az Ecostat 2008 első negyedévi konjunktúra indexe 91 százalék, tavaly a negyedik negyedévben 90,6, egy évvel korábban 82,9 százalék volt – közölte az Ecostat Kormányzati Gazdaság-Társadalom-Stratégiai Kutató Intézet.

MTI Gazdaság

Ecostat: júliusban 5,9 százalékos infláció várható

Idén júliusban a fogyasztói árak várhatóan 5,9 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbiaknál, a termelői árak pedig 4,8 százalékkal haladhatják meg a 2007. júliusi szintet – áll az Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalom-Stratégiai Kutató Intézet Mikroszkóp című kiadványában.

MTI Gazdaság

Ecostat: az idén 2,5 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal nő a GDP

Ebben az évben a korábban a várt 3 százalék helyett 2,5 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal nő a bruttó hazai termék (GDP), miközben az éves infláció 2008-ban 6,0 százalékra, jövőre 3,9 százalékra csökken – mondta Belyó Pál, az Ecostat Kormányzati Gazdaság-Társadalom-Stratégiai Kutató Intézet főigazgatója.

MTI Gazdaság

Ecostat: kissé nőtt a "TOP 100" index decemberben

Az Ecostat "TOP-100 konjunktúra indexe" decemberben 102,2 százalék lett, valamivel magasabb az előző havi értéknél, a hazai nagyvállalatok mérsékelten javuló üzleti várakozásaikat a még kedvező világgazdasági környezet nyújtotta lehetőségekre alapozzák - áll az Ecostat legfrissebb felmérésében.

MTI Gazdaság

Ecostat: a GDP 2,8-3,0 százalékkal bővül az idén

Az idei növekedés 2,8-3,0 százalék körül alakulhat, az államháztartás ESA szerinti hiánya 4,0-4,3 százalékra mérséklődik, az infláció pedig várhatóan 5 százalékra csökken - áll az Ecostat januári prognózisában.

MTI Gazdaság

Ecostat: jövőre 3 százalékos GDP növekedés

Belyó Pál, az Ecostat főigazgatója szerint a számok alapján eredményesnek tűnik az idei kiigazítás, a 2007-re várható 6 százalék körüli államháztartási hiány azt mutatja, jó úton halad a magyar gazdaság.

Megrongálták Banksy Valentin-napi művét

Megrongálták Banksy Valentin-napi művét

Kisfiukkal menekültek a tűz elől, lakhatatlanná vált a család otthona

Kisfiukkal menekültek a tűz elől, lakhatatlanná vált a család otthona

Grúziában új messiást várnak

Grúziában új messiást várnak

Koronavírus: már három fertőzött izraelit találtak a Jokohamában karanténba zárt óceánjárón

Koronavírus: már három fertőzött izraelit találtak a Jokohamában karanténba zárt óceánjárón

A szlovákokét leelőzheti a magyar házasodási kedv, a románokét utolérni még nincs esélyünk

A szlovákokét leelőzheti a magyar házasodási kedv, a románokét utolérni még nincs esélyünk

Peter Handke magas szerb kitüntetést kapott

Peter Handke magas szerb kitüntetést kapott