szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Legalább 30 milliárd forintos többletköltséget jelent a nagyvállalatoknak, hogy szén-dioxid kibocsátási kvótát kénytelenek vásárolni külföldről, miután a korábbi évekhez képest Magyarország kevesebb kreditet kapott Brüsszeltől. A kvótavásárlásra leginkább az energetikai ágazat van rászorulva. Mindez jelentős áremelkedéshez vezethet.

Már tavaly tudni lehetett, hogy súlyos versenyképességi problémához vezet a szén-dioxid-kvóták kereskedelmében részt vevő hazai vállalatok számára, amikor az Európai Bizottság 10,8 százalékkal csökkentette a cégek számára díjtalanul szétosztható keret nagyságát a 2008-2012-es időszakra. Az új EU-tagállamok, köztük Magyarország nagyvállalatait is hátrányosan érintette, hogy a bizottság módszertana következtében a régió országai kedvezőtlenebb körülmények közé kerültek, mint egyes régi tagországok, amelyek közül Görögország, Portugália, Spanyol- és Írország növelheti az 1990-ben megállapított bázishoz viszonyított szén-dioxid-kibocsátását.

© sxc.hu
Magyarország a 2008-2012-es időszakra 30,6 millió egységet tartalmazó kiosztási tervet nyújtott be az Európai Bizottságnak, amit az nem fogadott el és Magyarország szén-dioxid kibocsátási egységét 26,9 millióra csökkentette. Emiatt vélhetően számos magyar vállalatnak nincs elég kvótája, külföldről lesznek kénytelenek vásárolni – ismertette a várható helyzetet Tóth György, a szén-dioxid kereskedelemben részt vevő cégeket is hitelesítő AIB-Vincotte szakértője. Tóth a hvg.hu-nak elmondta: idehaza jelenleg nagyjából 230 vállalatnak kellett engedélyt szereznie üvegházhatású gázok kibocsátására, tehát ennyi céget érinthet az EB döntése. A Vincotte szakértője elmondta: az általuk hitelesített vállalatok közül tavaly még többségben voltak azok a cégek, amelyek kvótát adtak el, de a kedvezőtlen EB-döntés miatt a jövőben várhatóan ők lesznek kisebbségben.

Az érintett vállalatok tevékenységi köre nagyon változatos, az energiatermelőkön keresztül az ásványianyag-iparon át egészen a papírgyártás területéig terjedhet a kör, de a kvótahiány a leginkább az energiaipari ágazatot sújtja – magyarázta a Vincotte szakértője. Ezt megerősítette a hvg.hu-nak Mártha Imre, az MVM Villamosenergia Kereskedelmi Zrt. vezérigazgatója is. Szerinte az érintett erőművek havonta vagy negyedévente külföldről kénytelenek vásárolni szén-dioxid kibocsátási kvótát.

A csökkentett kvóta – 23 eurós/tonna, azaz kifejezetten alacsony árral számolva is – legalább 30 milliárd forintos többletköltségeket jelent a vállalatoknak – mondta Mártha. Mindezt pedig a fogyasztók is érzékelik majd. „Ez a többletköltség részben már benne van a mai fogyasztói árban is, de a kvótahiány hatását 2009-ben érzékelik majd a fogyasztók” – tette hozzá. Mártha emlékeztetett rá, hogy a kormány bíróságon támadta meg az Európai Bizottság döntését, de mivel az nem halasztó hatályú, ezért hatályba lépett.

Brüsszel környezetvédelmi szempontból jogos, de a piaci hatások miatt vitatott klímastratégiája mindemellett Európa energiaellátásában is komoly gondot okozhat. A szolgáltatók ugyanis inkább nem építik meg azokat az erőműveket, amelyek szén-dioxid kibocsátását nem tudnák leszorítani a megengedett határértékek alá. Csak Németországban négy széntüzelésű erőmű építésének megkezdését fújták le a közelmúltban. A beruházók úgy vélik, a többletkibocsátásért fizetendő díj miatt nem éri meg erőművet építeni.

Az Európai Bizottság ugyanakkor kénytelen szigorítani a szén-dioxid kereskedelem szabályait, mivel az eddigi ingyenes kvótacsere a kibocsátás növekedéséhez vezetett. Az új elképzelés szerint 2013-tól aukciókon értékesítenék a kvótákat, amelyekért minden erőműnek fizetnie kellene.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Energiaár-támogatási feszültségek

Újabb fogyasztói körrel bővíti az energiaár-kompenzációban részesítettek táborát a kormány, csakhogy a kiválasztás szempontjai nem a rászorultsági elvet tükrözik, hanem politikai megfontolásokat.

MTI Gazdaság

Erőteljes energiaár-emelkedés várható

Erőteljes növekedés várható a világ energia felhasználásában az elkövetkező huszonöt évben, és ezzel összhangban az olaj-, a gáz- és a szénárak is drasztikus emelkedés előtt állnak - állítja legfrissebb tanulmányában a hamburgi világgazdasági kutatóintézet (HWWI).

Lőrinc László: Kutyák, karavánok és szekták az SZFE-ügy árnyékában

Lőrinc László: Kutyák, karavánok és szekták az SZFE-ügy árnyékában

Eltüntették a radarról a NER magángépét

Eltüntették a radarról a NER magángépét

Így szigorodtak a járvány miatt bevezetett intézkedések tavaly óta

Így szigorodtak a járvány miatt bevezetett intézkedések tavaly óta