szerző:
MTI

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kezdeményezésére ugyanazon útfelújítási projekt kapcsán egyszer 2 millió, egyszer pedig 6 millió forintra bírságolta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t a Közbeszerzési Döntőbizottság, mivel nem tette közzé időben a szerződések módosításait – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. jogelődje, az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság még 2003-ban szerződött az ISPA végrehajtó szervezettel arra, hogy uniós támogatást kap a magyar főutak korszerűsítésére.

A program egyik projektje lett a 42. és a 47. számú főutak egy-egy szakaszának korszerűsítése, amit két részre bontottak: az egyik a belterületekre, a másik pedig a külterületekre vonatkozott. Mindkettőre, külön-külön jelent meg a közbeszerzési felhívás 2005 októberében és mindkettőt a "Bihar 2006" nevű közös vállalkozás nyerte meg, amelynek gesztora a Debreceni Magas-, Mély-, és Útépítő Rt. lett.

A belterületi munkákra 4 millió 76 ezer euró, míg a külterületiekre 11 millió 395 ezer euró volt a vállalási ár, a befejezési határidő pedig az első esetben 2006. december 23., míg a másodikban 2006. október 19. lett a szerződésekben.

Múlt év októberében – egy évvel az eredeti határidő lejárta után – a felek módosították a szerződéseket. A határidő az első esetben 2008. július 31., míg a másodikban 2008. május 31. lett. Megemelkedtek a díjak is, az első esetben 1 millió, a másodikban mintegy 700 ezer euróval. A módosítást az arra illetékes állami szervezet ellenjegyezte, vagyis tudomásul vette. A módosításról szóló hirdetmény idén márciusban jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben.

Az ellenőrzések során a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal megállapította, hogy a szerződések módosításait 5 munkanapon belül kellett volna közzétenni, ami ezekben az esetekben 2007. november 9. lett volna. Ugyanerre az álláspontra jutott a Közbeszerzési Döntőbizottság is. Így az első – a belterületi útszakaszokra vonatkozó – szerződés módosításának késve történt közzététele miatt 2 millió, míg a második - külterületi – szerződések után 6 millió forint bírságot szabott ki. Ez utóbbi már magasnak és ritkának számít a döntőbizottság gyakorlatában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Vállalkozás

Közbeszerzés: kiskapuk, kivételek, jogorvoslat és korrupció

A Magyar Posta kerékpár beszerzésével, a Miniszterelnöki Hivatal által megrendel tanulmányokkal, valamint a kórházi széfek esedékes beszerzésével kapcsolatban megjelent hírekre reagálva a Transparency International magyarországi tagozat a közleményében a döntéshozókhoz fordul. A szervezet a közbeszerzési eljárások visszáságaira szeretné felhívni a figyelmet és javaslatokkal is előállt.

MTI Vállalkozás

Közbeszerzési törvény: ne legyenek túl alacsony ajánlatok

Támogatandó a közbeszerzési törvényt módosító javaslatban az, hogy minősüljön kirívóan alacsonynak az ajánlat, amelyben a munkabér és közterhe nem éri el az ágazati szintet - hangzott el a parlament gazdasági és informatikai albizottság közbeszerzési albizottságának ülésén kedden.

Az Ausztriát fixírozó Magyarországnál most Románia is nagyobbat lépett előre

Az Ausztriát fixírozó Magyarországnál most Románia is nagyobbat lépett előre

Párosban sem jutott tovább Fucsovics

Párosban sem jutott tovább Fucsovics

Ebből a Porschéból a világon sincs sok, és itt van egy magyar rendszámmal

Ebből a Porschéból a világon sincs sok, és itt van egy magyar rendszámmal

Nagy buli volt Bodrogi Gyula 85. születésnapja

Nagy buli volt Bodrogi Gyula 85. születésnapja

Négymilliárd forintból fejlesztik a tatabányai autóüveggyárat, de új dolgozókat nem vesznek fel

Négymilliárd forintból fejlesztik a tatabányai autóüveggyárat, de új dolgozókat nem vesznek fel

Kitiltaná a Reuterst Oroszországból az állami olajvállalat

Kitiltaná a Reuterst Oroszországból az állami olajvállalat