szerző:
MTI

A feketegazdaság fehéredése nyomán 2007-ben 80-100 milliárd forint többletbevétel folyt be a költségvetésbe – mondta Szikora János, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke a kormányszóvivői tájékoztatatón.

A Pénzügyminisztérium a kifehérítésből származó többlet költségvetési bevételt 80 milliárd forintra becsülte, független szakértők szerint az összeg 100 milliárd forint. Az APEH elnöke elemezte a hatóságok közös fellépésének fehéredési következményeit, amelynek nyomán a veszteséget valló vállalkozások száma 2007-ben 14 százalékkal csökkent a korábbiakhoz képest, miközben a veszteséget valló egyéni vállalkozók száma 105 ezerről 76 ezerre mérséklődött.

Az APEH tavaly több mint 11 ezer vagyonosodási vizsgálatot folytatott le, amelynek során 42,7 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapított meg. Az idén eddig 3 ezer vagyonosodási vizsgálat fejeződött be, 22 milliárd forintos nettó adókülönbözet megállapítással – sorolta az adatokat az elnök.

A foglalkoztatás kifehérítésének jegyében tavaly 77 ezer 600 ellenőrzést végzett az adóhatóság, a feltárt járulékkülönbözet összege 19,1 milliárd forint volt – hangsúlyozta Szikora János. Társadalombiztosítási jogviszonnyal korábban közel félmillió állampolgár nem rendelkezett, ebben az évben 3600 munkaadóhoz illetve 109 ezer magánszemélyhez fordult az APEH annak érdekében, hogy tisztázza biztosítási viszonyát – közölte egy kérdésre az elnök.

A külföldön vásárolt és külföldi rendszámmal működő személygépkocsiknál, amelyek döntő része szlovák, a regisztrációs adóval kapcsolatban fokozott ellenőrzést végez a szlovák hatóságokkal együttműködve a Vám- és Pénzügyőrség (VP) – jelezte Nagy János országos parancsnok. A tábornok elmondta: 1902 természetes illetve 3700 jogi személy rendelkezik szlovák lakhellyel illetve helyi regisztrációval, s most azt vizsgálja a VP, hogy közülük hányan rendelkeznek szlovák rendszámú gépkocsival. Majd második körben pedig azt vizsgálják, hogy a vásárlás nem a magyar regisztrációs adó megkerülését szolgálja-e.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Elfogatóparancs APEH-adós cégek vezetői ellen

Négy észak-magyarországi társaság külföldi tulajdonosai és képviselői ellen adtak ki elfogató parancsot, miután cégeik csaknem egy milliárd forinttal tartoznak az adóhatóságnak, ők maguk pedig külföldre távoztak.

MTI Itthon

Az APEH elnöke felmentette a KAIG igazgatóját

Szikora János, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke június 2-ai hatállyal felmentette tisztségéből a Kiemelt Adózók Igazgatóságának (KAIG) igazgatóját, Juhász Istvánt - közölte az adóhatóság.

hvg.hu Vállalkozás

APEH: a szürkegazdaság kifehérítése a cél

További két év egyhelyben járással tíz évet veszít a magyar gazdaság a környező országokkal szemben – hangzott el szerdán Egerben a VOSZ Vállalkozók és Munkáltató Szövetségének Hallatjuk a Hangunkat című fórumán.

hvg.hu Itthon

Az APEH és a névtelen feljelentés "kultúrája"

Évről évre nő az adóhivatalhoz érkező névtelen bejelentések száma, a vagyonosodási vizsgálatok beindulása pedig további lendületet adott a "felelős állampolgári magatartásnak". Idén a bejelentés nélküli foglalkoztatás a sláger. Magyar hungarikum a "feldobás"? Mi kell az APEH-nek az azonosításhoz? És mi is az a sárgairigység-faktor?

Megszökött az intézetből, majd felszívódott a diáktársát véresre verő nádudvari tini

Megszökött az intézetből, majd felszívódott a diáktársát véresre verő nádudvari tini

Magyar tanulmány szerint városban gyorsan hajtunk, autópályán meg sokan túl lassan

Magyar tanulmány szerint városban gyorsan hajtunk, autópályán meg sokan túl lassan

Zavarja a Gmail dizájnja? Ezzel a bőtívménnyel változtathat rajta

Zavarja a Gmail dizájnja? Ezzel a bőtívménnyel változtathat rajta

Nagy bejelentésre készül a 25. James Bond-film stábja

Nagy bejelentésre készül a 25. James Bond-film stábja

Majdnem tragédiával végződött egy autós üldözés

Majdnem tragédiával végződött egy autós üldözés

Britney Spears kijött a pszichiátriáról

Britney Spears kijött a pszichiátriáról