szerző:
MTI/hvg.hu

A legnagyobb cseh gyógyszergyár, a Zentiva vezetősége pénteken elégtelennek minősítette, és elutasította a PPF Holding N.V.-hez tartozó Anthiarose pénzügyi befektető ajánlatát, miután szerdán a francia-német Sanofi-Aventis gyógyszergyár versengő ajánlatára is azt tanácsolta a befektetőknek, hogy egyelőre ne foglalkozzanak vele. A Zentiva vezetősége július első hetére ígér részletesebb jótanácsokat a befektetőknek, vagyis elhúzódó licitálás várható.

A Zentiva központi épülete. Még adnak pár javallatot
© tyden.cz
Az Anthiarose révén a PPF Holding N.V. részvényenként 950 koronát, összesen 1,48 milliárd eurót kínál a Zentiva nem nála lévő többségéért. A Sanofi-Aventis ajánlata részvényenként 1050 korona, összesen 1,66 milliárd euró, szintén a nem nála lévő részvényekre.

A Zentiva legnagyobb részvényese a Sanofi-Aventis Group 24,9 százalékkal, a második közösen a Generali PPF Holding B.V. és a PPF Group N.V. 19,2 százalékkal, a harmadik a Fervent Holdings Limited 7,6 százalékkal. A Zentiva vezetői és alkalmazottai együtt a társaság részvényeinek 5,9 százalékát birtokolják. További intézményi és magánbefektetők tulajdonában van a Zentiva 42,4 százaléka.

A jelentős generikus (utángyártott) termékskálát kínáló Zentiva adózott eredménye az első negyedévben 470 millió cseh korona volt, 9,5 százalékkal kevesebb a tavalyi első negyedévinél, a törökországi terjeszkedés költsége miatt. Az üzemi eredmény 6,5 százalékkal 810 millió koronára, a nettó bevétel 29,6 százalékkal 4,379 milliárd koronára nőtt az időközben megszerzett részesedésekkel együtt. Csehországban – a cég szerint a vizit- és a receptdíj bevezetése miatt – és Romániában csökkent a forgalom, másutt nőtt. Tavaly a Zentiva 1,456 milliárd cseh koronás adózott eredményt ért el kisebbségi részesedések nélkül, 35,9 százalékkal kevesebbet a 2006-os 2,289 milliárdnál, amely rekord volt a cég történetében.

A visszaesést a cseh gyógyszerpiac vártnál nagyobb áreróziójának, az értékesítési szervezet bővítésébe fektetett, növekvő költségnek és a romániai értékleírások okozta egyszeri tételeknek tulajdonították, továbbá annak is, hogy Romániában az első kilenc hónap átlagában 10 százalékkal, a harmadik negyedben 61 százalékkal kevesebb bevételt értek el az egy évvel korábbinál, az ottani terjeszkedés ellenére. Ezt nagyrészt a román kormány gyógyszerár-politikájával és a romániai terjesztők fizetési késedelmeivel magyarázták. Egyelőre a törökországi terjeszkedés költsége is rontotta az eredményességet.

Az üzemi eredmény 34,3 százalékkal 2,17 milliárd cseh koronára csökkent 3,303 milliárdról. A forgalom 19 százalékkal 16,67 milliárd koronára nőtt a 2006-os 14,003 milliárdról, kissé elmaradva a tavalyi év közben kétszeresére emelt, 20 százalékos vállalati előrejelzéstől. A bevétel nagy növekedéséhez 2,755 milliárd koronával járult hozzá az új török részleg, az Eczacibasi-Zentiva, amely a harmadik negyedévtől szerepel a csoportmérlegben. Nélküle egészében alig nőtt volna a bevétel, mert a cseh és a román piac visszaesett.

A cég már a közeljövőben Közép- és Kelet-Európa vezető gyógyszeripari cégévé akar válni, legnagyobb egyedi részvényese, a francia-német Sanofi-Aventis támogatásával, tavaly evégett a török és a magyar piacra lépett be a Zentiva. Tavaly Szlovákiában 14 százalékkal 2,156 milliárd cseh koronára, Lengyelországban 11,8 százalékkal 2,173 milliárd koronára, Oroszországban 19,9 százalékkal 1,579 milliárd koronára nőtt a bevétel. Az újabb piacok közül Romániában 19,5 százalékkal 1,995 milliárd koronára csökkent a nettó bevétel. Ukrajnában 23,1 százalékkal 492,4 millió koronára, a balti államokban 41,7 százalékkal 290,8 millió koronára emelkedett a nettó bevétel. Magyarországon 1444,7 százalékkal 251,9 millió koronára ugrott a nettó bevétel a 2006-os 16,3 millióról. Eközben Csehországban 6,8 százalékkal csökkent a nettó értékesítés, 4,74 milliárd koronára, mert a cseh kormány korlátozza az egészségügyi kiadások növekedését.

Erre az évre ismét 20 százalék körüli bevétel-növekedést várnak a Zentivánál, a török piac nélkül számolva a forgalom 5 százalékos bővülésében bíznak. Az idei növekedés motorjának Törökország, Oroszország és Ukrajna ígérkezik, esetleg némi javulás lesz Romániában, és várhatóan a második félévben stabilizálódik a hazai, cseh piac is. Az első félévben még mind Romániában, mind Csehországban forgalomcsökkenés várható az egy évvel korábbihoz képest.

Tavaly tavasszal belépett a magyarországi gyógyszergyártó piacra is a Zentiva. Tavaly március elején a csehek megállapodtak a francia-német Sanofi-Aventis gyógyszergyárral, hogy annak magyarországi gyárától átveszi mintegy kéttucatnyi generikus gyógyszer készítését. A Zentivához került, összesen 23 generikus készítmény forgalma 2006-ban együttesen 11 millió euró volt. A Sanofi-Aventis már 2006. márciusban megvette a Zentiva 24,9 százalékát 430 millió euróért.

A Zentiva maga 2006-ban megvette a román Sicomed utángyártót, és egyébként is gyorsan terjeszkedik Kelet-Európában. Piacvezető Csehországban, Szlovákiában és a romániai terjeszkedés révén élre állt az ottani generikus piacon, habár az vállalati eredményt ez tavaly megterhelte. Gyorsan terjeszkedik Lengyelországban, Oroszországban, Ukrajnában és a balti államokban. Tavaly a bevételének 71,5 százaléka származott külföldről a 2006-os 63,7 százalék és a 2005-ös 49 százalék helyett.

Tavaly március elején az egyik vezető török utángyártó, az Eczacibasi Generic Pharmaceuticals – a nagyságra harmadik török gyógyszergyár – 75 százalékát szerezte meg a Zentiva 460 millió euróért, ez az eddigi legnagyobb külföldi beruházása, és ezzel Törökország a második számú piaca lett. Az ügyletet tavaly július elején zárták.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Trösztellenes razzia a gyógyszergyárakban

Trösztellenes vizsgálatokat végeztek az Európai Bizottság szakemberei az Európai Unió több tagországának gyógyszergyáraiban - jelentette be szerdán Neelie Kroes versenyügyi felelős.

MTI Plázs

Jelentősen csökkent a lakosság gyógyszerfogyasztása

Jelentősen csökkent a lakosság gyógyszerfogyasztása a tavaly bevezetett új szabályok következtében. A szülők a korábbinál kevesebb antibiotikumot adnak a gyerekeknek. A nehezebben hozzáférhető, már csak receptre kapható Algopyrin népszerűsége viszont még mindig nagy - írta pénteken a Népszabadság.

MTI Gazdaság

Kevesebb gyógyszert fogyasztunk

Magyarországon komoly trendváltás történt a gyógyszerpiacon: míg a 2007-et megelőző hat évben a globális szintnél jóval gyorsabban, átlagosan 15 százalékot meghaladó ütemben nőtt a gyógyszer-értékesítés, tavaly 5-15 százalékos szűkülést mértek - írta a Világgazdaság.

HVG Hetilap

A cseh Zentiva

A cseh Zentiva generikusgyógyszer-gyártó 460 millió euróért megveszi a tavaly 201 millió eurós forgalmat elért...

MTI Gazdaság

A Richter a térség legnagyobb gyógyszeripari konszernje lesz

A Richter Gedeon Nyrt. bejelentette társulási szándékát a Polpharma társasággal, amely Lengyelország legnagyobb generikus gyógyszergyártója – közölte a gyógyszergyár a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. A Polpharma tulajdonosa a Genefar BV.