szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Simor András szerint a magyar gazdaság egészséges fejlődését az szolgálná, ha a következő három évben alacsony infláció mellett fokozatosan erősödne a forint.

Magyarországon az árszínvonal vásárlóerő paritáson még mindig jelentősen alacsonyabb, mint az Európai Unióban, a magyar gazdaság fejlettsége és az árszínvonal is megközelítően 60 százaléka az eurózónához tartozó országok átlagáénak - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

"Nyilván ahogy a gazdaság fejlődik, az árszínvonal is föl fog zárkózni az eurózóna árszínvonalához, ez pedig két úton tud bekövetkezni; vagy úgy, hogy infláció van (...), vagy pedig úgy, hogy a forint erősödik, és az euróban kifejezett árak így zárkóznak fel az Európai Unióhoz" - mondta a jegybankelnök. Hozzáfűzte: azt szeretnék, ha ez a felzárkózás nem az infláción keresztül, hanem a forint erősödésén keresztül valósulna meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Erősödött a forint

A forint erősödött kedden a bankközi devizapiacon kedden, így visszanyerte, azt, amit a hétfői váratlan jegybanki kamatdöntés gyengített a nemzeti deviza árfolyamán.

MTI Gazdaság

A kamatemelés elmaradásával is 240 forint alatt az euró

Nem okozott nagy megrázkódtatást az MNB kamatemelésének elmaradása, a forint/euró árfolyam 240 forint alatt maradt. Kedden délelőtt kilenc órakor 238,80/90 forinton jegyezték az eurót a budapesti bankközi kereskedelemben, gyengébben a hétfő délutáni 239,65/85 forintnál.

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek Izlandon

Több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek Izlandon

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón