szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szlovákia már most gőzerővel készül az euró jövő januári bevezetésére: a tervek szerint december közepéig a közép-szlovákiai Kremnica (Körmöcbánya) 14. században alapított pénzverdéjében 500 millió euró- és eurócent érmét nyomnak.

Egymillió érme az egyenként 500 koronának megfelelő euró-startcsomag számára készül, de a startcsomag pontos összeállítása - vagyis hogy az egyes névértékű euró- és eurócent-érmékből pontosan mennyi kerül az induló csomagba - csak a korona/euró átváltási árfolyam 2008. július 8-i rögzítése után derül ki.

Ausztria logisztikai segítséget nyújt Szlovákiának az euró jövő január elsejére tervezett bevezetéséhez: Szlovákia 188 millió euróbankjegyet - mintegy 7 milliárd euró értékben - kap kölcsön az euró startjakor az osztrák jegybanktól.

A bankjegyeket az Európai Központi Bankból és az euróövezeti országok központi bankjaiból álló euróövezeti pénzügyi hatóság, az Eurosystem bocsátja Szlovákia rendelkezésére, de fizikailag a bankjegyek Ausztria segítségével jutnak el a szlovákokhoz. Ez a tavaly január elsején csatlakozott Szlovénia esetében is így történt.

A Szlovák Nemzeti Bank már októbertől megkezdi a korona bankjegyek és érmék kivonását. Becslések szerint 148 millió koronabankjegyet és 435 millió érmét kell kivonni a forgalomból az euró bevezetésekor Szlovákiában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még karácsony előtt mesterséges ember érkezhet a Galaxy telefonokra

Még karácsony előtt mesterséges ember érkezhet a Galaxy telefonokra

49 kilométer villannyal, ezt tudja a legújabb Seat Tarraco

49 kilométer villannyal, ezt tudja a legújabb Seat Tarraco

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve