szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kissé megzavarta az elemzőket az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a júliusra várt kamatemelés bizonyossága felől.

A bank kormányzótanácsa változatlanul rendkívül aggódik, hogy a korábban vártnál magasabb és tartósabbnak ígérkező infláció esetleg beépül az inflációs várakozásokba, és másodlagos hatásokkal jár. Amint már korábban jeleztük, emelt riadószinten vagyunk, és a kormányzótanács a továbbiakban is szorosan követni fogja a fejleményeket – mondta az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet az Európai Parlament gazdasági bizottsága számára készített jelentésében.

Trichet most is figyelmeztetett, hogy mindenekfölött az inflációs várakozások bérkövetelési következményeitől tart.

Legutóbb, a június eleji kamatértekezletén a bank ismét változatlanul, 4,00 százalékon hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. A tavaly júniusi, utolsó emelés óta nem nyúlt hozzá. A most júniusi döntést követő sajtóértekezleten azonban Trichet azzal a kijelentéssel lepte meg az elemzőket és a piacot, hogy júliusban "nem biztos, de lehetséges" kamatemelés. Jóslatának hatását azóta növelte, hogy az utolsó statisztika szerint az euróövezetben a tizenkét havi infláció májusban a vártnál és az első becslésnél nagyobb volt, új rekordot ért el 3,7 százalékon, viszont az EKB időközben javította az euróövezet idei gazdasági növekedésére szóló előrejelzését.

A mostani, szerdai nyilatkozatában azonban Trichet megerősítette, hogy a bank "szorosan odafigyel" – ez a kitétel az EKB tolvajnyelvén változatlan kamatot jelent a következő értekezleten. Kamatemelés akkor vehető biztosra, ha a bankban "erős éberség" szükségességét említik. A Trichet által most – és a kormányzótanács más tagjai által e hónapban már többször – említett "emelt riadószint" szemlátomást köztes állapot a "szoros figyelés" és az "erős éberség" között, tehát a júliusi kamatemelést nem lehet úgy tekinteni, mintha már zsebben volna, vélték elemzők Trichet hallatán.

Ez utóbbi nézetet erősítette Trichet azzal is, hogy úgy vélte: az euróövezeti GDP erős első negyedévi növekedése egyszeri tényezőknek, főleg a jó időjárásnak tudható be, és "megfelelőbb lesz majd az első két negyedévet együtt szemlélni".

A félreértéseket elkerülendő, szerdai beszámolója kérdés-felelet részében az EKB elnöke azonban megint csak kijelentette, hogy "amint mondtam, dönthetünk csekély kamatemelésről a következő értekezleten... Azt mondtam, ez lehetséges". Egyszersmind a vérmesebb várakozásokat lehűtötte, mondván: - Soha nem mondtam, hogy emelési sorozatot terveznénk. Végezetül kijelentette, hogy a bank "soha nem kötelezi el magát előre". 

Az euró/dollár árfolyam egyelőre nem sokat mozdult Trichet beszámolója nyomán, az euró a beszéd után 1,5572 dollár volt a londoni bankközi piacon, 0,0007 dollárral drágább a keddi későinél, beragadva az amerikai Federal Reserve (Fed) esti kamatdöntése előtt. Egy órával később is csak 1,5584 dollárnál tartott - a csekély erősödést inkább a dollár gyengesége magyarázza: az elemzők úgy vélik, hogy az amerikai Federal Reserve a szerda este esedékes kamatdöntésével még biztosan nem kezdi meg a szigorítást.

A szerdai ármegállapításban azonban az euróövezeti bankközi kamatok (Euribor) kissé csökkentek a keddi szintekről, egy hétre 4,313 százalékra 4,377 százalékról, egy hónapra 4,482 százalékra 4,489 százalékról, három hónapra változatlan maradt 4,958 százalékon. A három hónapnál hosszabb lejáratokra is csökkentek a bankközi kamatok, de kisebb ütemben, tükrözve azt a piaci felfogást, hogyha nem is végérvényes bizonyosság a júliusi EKB-szigorítás, az egészen bizonyos, hogy a második félévben az EKB mindenképpen szigorítani fog.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az EKB nem változtatott az irányadó kamaton

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki döntésével változatlanul, 4,00 százalékon hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, tekintettel arra, hogy változatlanul fennáll az infláció felgyorsulásának a veszélye. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. Az EKB alapkamata tavaly június óta változatlan.

Közveszélyes módon ijesztgette egy sofőr a többi autóst a Pesti úton – videó

Közveszélyes módon ijesztgette egy sofőr a többi autóst a Pesti úton – videó

Eddig 1225 rabnál mutattak ki koronavírus-fertőzést a börtönökben

Eddig 1225 rabnál mutattak ki koronavírus-fertőzést a börtönökben

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott