szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Július hetedikén zárt ajtók mögötti meghallgatást tartanak az OMV-Mol-ügyben zajló, európai uniós versenyjogi vizsgálat keretében – erősítette meg csütörtökön az osztrák olaj- és gázipari konszern szóvivője.

Thomas Huemer közlése szerint a meghallgatáson a két cég képviselői ismételten kifejthetik álláspontjukat a bizottsági eljárás tárgyát képező, esetleges egyesülésről.

Az Európai Bizottság a vizsgálat részeként a héten eljuttatta az OMV-nak azt a listát, amely a Mol megvásárlásával kapcsolatos, versenyjogi szempontból felvetődő kételyeit tartalmazza. Az osztrák vállalat közölte, hogy alaposan elemzi a brüsszeli kifogásokat, és javaslatokat fog tenni, hogy milyen intézkedésekkel lehet eloszlatni a fenntartásokat.

A szóvivő mindazonáltal tisztázta, hogy a július 7-i meghallgatáson nem szándékoznak előterjeszteni konkrét javaslatokat, mint ahogy azon előzetes döntés sem várható a vizsgálat végkimeneteléről.

Az eljárásnak eredetileg augusztus közepére be kellett volna fejeződnie, de a közelmúltban felfüggesztették, mert az OMV-tól nem érkeztek meg egyes információk a brüsszeli bizottsághoz. Az új időpont szeptember 18-a, akkorra várható – ezt Thomas Huemer is megismételte – a végső határozat.

Az MTI érdeklődésére a Mol nem erősítette meg azt az értesülést, hogy július 7-én meghallgatás lesz. Az osztrák APA hírügynökség a magyar cég egy meg nem nevezett szóvivőjét idézte csütörtökön arról, hogy a Molnak nincs értesülése Brüsszelből ezügyben, de ha lesz ilyen meghallgatás, azon szívesen részt vesznek.

A versenyjogi eljárás során azt elemzik, engedélyezhető-e az OMV tervezte ügylet bizonyos feltételek mellett vagy akár feltételek nélkül, azaz jelent-e fenyegetést az ágazatban folyó verseny tisztaságára.

Az OMV februárban kezdeményezte az előzetes versenyjogi vizsgálatot az Európai Bizottságnál mint versenyfelügyeletnél, miután tavaly szeptemberben bejelentette: bizonyos feltételekkel kész vételi ajánlatot tenni a Molra. Az OMV-nak 20,26 százaléka van a Molban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A Mol kiváló minőségű olajat talált Kazahsztánban

A Mol Nyrt. a kazahsztáni Federovszkoje blokkban folytatott kutatófúrások során jelentős mennyiségű kiváló minőségű olajat, kondenzátumot, valamint gázt termelt a célrétegekből – közölte az olajipari cég a BÉT honlapján pénteken.

Hét nap gazdaság

Perel az OMV

Bíróságon támadja meg az osztrák energiaóriás, az OMV a Mol április 23-ai közgyűlésének határozatait - erősítette meg...

MTI Gazdaság

A Mol szerint az OMV semmibe veszi a magyar törvényeket

Az OMV vezetése továbbra sem fedte fel kártyáit a Mol Nyrt. felvásárlására irányuló ellenséges közeledés kapcsán a társaság közgyűlésén, ami részben az átvételi terv komolytalanságát mutatja, illetve a magyar törvények semmibevételéről tanúskodik - áll a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. csütörtöki közleményben.

MTI Gazdaság

Két évig is elhúzódhat az OMV és a Mol harca

Még két évig is elhúzódhat az OMV és a Mol átvételi párviadala, áll az egyik vezető vasárnapi brit lap ismertetésében, amelynek értesülése szerint az EU belső piaci biztosa a magyar kormányállásponttal ellentétes véleményre jutott a kérdésben.

Mostantól nagyobb akkumulátor kerül a hibrid Audikba

Mostantól nagyobb akkumulátor kerül a hibrid Audikba

Gulácsi Péter az Interbe igazolhat, a világ tíz legjobban fizetett kapusa közé kerülhet

Gulácsi Péter az Interbe igazolhat, a világ tíz legjobban fizetett kapusa közé kerülhet

Már készül a Nyirő József-film

Már készül a Nyirő József-film