Tetszett a cikk?

Az OMV mindenáron a Mol átvételére törekszik, függetlenül attól, hogy az ügyletnek gazdaságilag van-e értelme vagy sem – fejtette ki véleményét Hernádi Zsolt, a magyar gáz- és olajipari cég elnök-vezérigazgatója.

Hernádi Zsolt. Keletre tekint
© MTI
– Az osztrák konszern azzal, hogy egy évvel ezelőtt (10 százalékról) 18,6 százalékra növelte Mol-részesedését, jelezte, hogy ellenséges átvételt forgat a fejében. Azóta az OMV folyamatosan kétfelé beszél – idézte Hernádit a Format osztrák gazdasági-politikai hetilap pénteken megjelent legfrissebb száma. Jelenleg az OMV-nak 20,2 százaléka van a Molban.

Hernádi szerint az, hogy az Európai Bizottság a két vállalat esetleges egyesüléséről indított versenyjogi eljárása keretében eljuttatta kifogásainak jegyzékét az OMV-nak, azt mutatja, hogy „Brüsszelben, hozzánk hasonlóan, komolyabban veszik a versenyjogi problémákat, mint ahogy az OMV gondolta”. Megjegyezte, hogy a szeptember 18-ára várható bizottsági döntés után elválik, vajon az OMV mindenáron fel akarja-e vásárolni a Mol-t. – Én azt hiszem, hogy igen. Ráadásul függetlenül attól, hogy gazdaságilag van-e értelme – vélekedett Hernádi.

Világossá tette, hogy a magyar vállalat a rendelkezésére álló eszközökkel továbbra is védekezni fog az ellenséges átvétellel szemben, hiszen az meggyőződése szerint értékvesztést okozna. Az úgynevezett baráti részvényesekkel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi közgyűlést megelőzően az OMV is azok közé tartozott, akik következetesen támogatták a cégvezetés javaslatait. – Akkor tehát az OMV is baráti részvényesnek számított? – kérdezett vissza a magyar cégvezér.

Leszögezte, hogy az ománi állami olajtársasággal (Oman Oil Company), a horvát INA olajtársasággal és a cseh CEZ villamos művekkel kötött stratégiai együttműködési megállapodások két szempontból is különböznek az OMV-ügylettől. Az említettek nem óhajtják bekebelezni a Molt, és a velük való együttműködés üzleti szinten történik.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy az OMV-val sohasem sikerült nyélbe ütniük hasonló üzleti megállapodást: – Kezdetben kétségkívül érdeklődést mutattak, de aztán utóbb minden megbukott azon, hogy egészében akartak minket, nem pedig csak társulni egy bizonyos üzlethez. A Molnak éppen ezért kellett megszakítania a gázipari együttműködésről kezdeményezett tárgyalásait is az OMV-val.

Szólt arról is, hogy a magyar cég új erőművek építését tervezi. Itt megemlítette, hogy a CEZ-zel közösen két gázalapú erőművet kívánnak létrehozni, egyenként 800 megawatt teljesítménnyel.

Az irányzatokat érintve nagyon fontosnak nevezte, hogy megvalósuljon a közép- és kelet-európai országok közös olaj- és gázvezeték-hálózata. – Akárcsak korábban, még most is nagy mértékben függünk Oroszországtól – mondta Hernádi. Úgy ítélte meg, hogy a Kaszpi-tenger környéki, illetve közel-keleti lelőhelyeket Európával összekötő, régóta tervezett Nabucco-vezeték ügyében jelenleg szinte semmi sem történik. Valamivel gyorsabban mennek viszont a dolgok az (orosz gáz szállítására létrehozandó) Déli Áramlat vezeték körül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

FT: az OMV pert indít a Mol ellen, de az átvételi esélyei halványulnak

A Mol éves közgyűlésén meghozott határozatok bírósági megsemmisítését akarja elérni a magyar olajcég átvételére törekvő osztrák OMV, amely várhatóan hétfőn induló jogi keresetével „új frontot” nyit a Mol elnyeréséért folytatott, eddig csekély eredménnyel járó hadjáratában – írta hétfőn a Financial Times.

MTI Gazdaság

Két évig is elhúzódhat az OMV és a Mol harca

Még két évig is elhúzódhat az OMV és a Mol átvételi párviadala, áll az egyik vezető vasárnapi brit lap ismertetésében, amelynek értesülése szerint az EU belső piaci biztosa a magyar kormányállásponttal ellentétes véleményre jutott a kérdésben.

Hét nap gazdaság

Perel az OMV

Bíróságon támadja meg az osztrák energiaóriás, az OMV a Mol április 23-ai közgyűlésének határozatait - erősítette meg...

MTI Gazdaság

INA-részvényeladás: Mol vagy OMV – esélylatolgatás

Úgy tűnik, hogy továbbra is a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt-nek van nagyobb esélye arra, hogy újabb INA részvényeket szerezzen, mivel a két társaság közötti a szinergiák jobban érvényesülnek, ám ez nem jelenti azt, hogy az OMV ne juthatna szóhoz a tervezett privatizációban – jelezte az ügylet bizonytalanságait Tordai Péter, a KBC Securities Hungary vezető elemzője.

11 éves rekord dőlt meg a lakáspiacon tavaly

11 éves rekord dőlt meg a lakáspiacon tavaly

Müller: Húsvétig minden regisztráltat be akarunk oltani

Müller: Húsvétig minden regisztráltat be akarunk oltani

Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról

Megírták a kormányzati tájékoztató honlapon, mit kell tudni a kínai vakcináról