szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Beszáll az EBRD a magyarországi M6-M60-as autópálya- és gyorsforgalmi úthálózat építésének finanszírozásába.

A londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hétfőn bejelentette, hogy 75 millió euró (17,8 milliárd forint) hitelt ad a Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt.-nek (MAK). A csoport tavaly nyerte el a koncessziós pályázatot az M6-os autópálya Szekszárd-Bóly közötti 48 kilométeres, illetve az M60-as gyorsforgalmi út Bóly-Pécs közötti 30,2 kilométeres szakaszának megépítésére köz- és magán társfinanszírozás (PPP) konstrukcióban és 30 éves üzemeltetésére.

A konzorciumot az osztrák Strabag A.G. vezeti, tagjai a francia Bouygues Travaux Publics S.A. és a Colas S.A., a brit John Laing Infrastructure Limited és a magyar Intertoll Europe Zrt. Az EBRD felidézi, hogy az építési határidő a két szakaszra 28 hónap; a becsült teljes építési költség 966 millió euró.

Reiniger Péter, az EBRD üzleti csoportjának közép-európai igazgatója a hitelmegállapodás bejelentését kommentálva azt mondta: a beruházásnak várhatóan „jelentős demonstrációs hatása” lesz a térségben; a szomszédos Szlovákia például most dolgozik hasonló autópálya-beruházások pályázati kiírásán.

A londoni bank szerint Magyarország a magánforrásból finanszírozott autópálya-beruházások fejlesztésének „térségi úttörője”, és az EBRD hosszú évek óta sikeresen támogatja a PPP-konstrukcióban zajló autópálya-programot.

A londoni fejlesztési bank mindazonáltal már megkezdte tevékenysége súlypontjának áthelyezését az EU-taggá vált közép-európai kedvezményezett országokból a jóval kevésbé fejlett keleti-délkeleti térségbe.

A folyamat előrehaladott mivoltát jelzi, hogy az EBRD tavaly 5,6 milliárd euró új finanszírozást folyósított a kedvezményezett országoknak, és az összeg több mint 90 százaléka a 2004-ben uniós taggá lett nyolc közép- és kelet-európai gazdaságon kívüli térségnek jutott.

A bank tevékenységi területén belüli legfejlettebb országok – a közép-európai négyek, valamint Szlovénia és a balti köztársaságok – 2001-ben az új finanszírozásoknak még a 45 százalékát kapták. Ebben az országcsoportban az EBRD tavaly 546 millió euró közvetlen finanszírozást és befektetést hajtott végre, 22 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A bank már két éve bejelentette, hogy az addig EU-taggá lett nyolc legfejlettebb közép-európai ország mindegyike várhatóan 2010-re „kiérik” bankból, vagyis azután nem lesz már szüksége közvetlen EBRD-finanszírozásra.

A folyamat eddigi leglátványosabb mozzanata az a tavaly októberi bejelentés volt, hogy az EBRD 2008-tól nem hajt végre új befektetést Csehországban. Csehország így az első "ballagó" a kedvezményezett országok közül, amelyben az EBRD befejezte közvetlen finanszírozási tevékenységét.

Az EBRD eddig összesen 1,8 milliárd euró közvetlen finanszírozást hajtott végre Magyarországon – tavaly 38,7 millió euró volt a magyarországi új finanszírozások értéke –, és az idei év elején fogadta el valószínűleg utolsó, három évre szóló magyarországi tevékenységi programját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

EBRD: meredeken csökkenő finanszírozás Közép-Európának

Csaknem negyedével csökkentek tavaly az előző évhez képest az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) finanszírozásai az európai uniós közép- és kelet-európai kedvezményezett országokban, amelyekben a bank 2010-ben be is fejezi tevékenységét, áll a kelet-európai átalakulás finanszírozására alakult pénzintézet csütörtökön Londonban kiadott éves eredmény-beszámolójában.

MTI Itthon

EBRD-közmeghallgatás Budapesten

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) ma Budapesten társadalmi egyeztetést tart annak a folyamatnak a keretében, amely a bank környezet- és szociálpolitikájának, másrészt információs politikájának felülvizsgálatát célozza.

MTI Gazdaság

Az EBRD szén-dioxid krediteket venne Magyarországtól

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 5–10 millió euró értékben vásárolna karbonkrediteket, azaz szén-dioxid-kibocsátási jogosultságot Magyarországtól – mondta Hargitai Zsuzsanna, az EBRD magyarországi képviseletvezetője.

A franciák már beszélnek róla, de nem kérnek bocsánatot az algériai gyarmati háborúért

A franciák már beszélnek róla, de nem kérnek bocsánatot az algériai gyarmati háborúért

Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Egy Moszkvához közeli börtönbe szállították Navalnijt

Egy Moszkvához közeli börtönbe szállították Navalnijt