szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szükség van a rendszeres szociális segélyezés korrekciójára, a szükséges törvénymódosításokról ősszel tárgyalhat a parlament - erről a szociális és munkaügyi miniszter beszélt hétfőn Bátonyterenyén egy foglalkoztatási konferencián.


 
Szűcs Erika kifejtette: a társadalmi igazságérzet tekintetében már előrelépés lenne,  ha olyan rendszer alakulna ki, amelyben a munkával nagyobb jövedelmet lehet szerezni ahhoz képest, amit segélyből lehet megkapni.
 
Ehhez módosítani kell a foglalkoztatási, a szociális, és az alkalmi munkavállalói könyvről szóló törvényt - tette hozzá.
 
Szűcs Erika egy új intézkedésről is beszámolt, miszerint a nagy állami beruházások közbeszerzési nyertesei akkor végezhetik majd el a munkát, ha legalább 10 százalékban rendszeres szociális segélyezetteket foglalkoztatnak.
 
Ha a vállalkozások ilyen státuszú embereket foglalkoztatnak a 47 leghátrányosabb kistérségben, akkor három évig teljes járulékmentességet kaphatnak - mondta.
 
A miniszter ugyanakkor arra is kitért, hogy a munkaerőpiacra bevonható társadalmi csoportok közül a közvélemény a rendszeres szociális segélyezettekre fókuszál, de adatokkal támasztotta alá, hogy "messze nem ez az igazi probléma".
 
Eszerint 160-180 ezer a segélyezettek száma, átlag havi 27 ezer forinttal számolva 2007-ben 60 milliárd forintot fordított erre az állam. A munkaképes korú rokkantak száma 440 ezer fölött van, az ő ellátásukra 580 milliárdot költöttek, míg a 170-180 ezer gyesen lévő nő ellátására 57 milliárdot.
 
Szűcs Erika azt hangsúlyozta, hogy Európában ott tudtak magas foglalkoztatási rátát elérni, ahol be tudták vonni azokat, akiknek "munkára foghatósága valamilyen szempontból korlátozott", és Magyarországon is munkaerő-tartalék van a kisgyermeket nevelő nők, a fogyatékossággal élők, az egészségkárosodottak körében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Portré

Portré: Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter

"Kezdetben atomfizikus szerettem volna lenni, de amikor egy ismerősöm elmesélte, hogy miként lehet matematikai modellekkel optimalizálni például a tejszállítást, elhatároztam, közgazdász leszek" - kezdi az előző rezsimben pártmunkássá, majd megyei népi ellenőrző-bizottsági elnökké emelt, baloldali érzelmű asztalos idén 57 éves leánya, milyen hatásokra választott pályát.