szerző:
MTI

A TOP-100-ba tartozó nagyvállalatok, valamint a kis- és középvállalatok is pesszimistábbá váltak a második negyedévben az előző negyedévhez képest, az Ecostat konjunktúra indexe 85,4 százalékra csökkent az első negyedévi 91 százalékról – áll az Ecostat gazdaságkutató intézet felmérésben.

A TOP-100 2008 második negyedévi bizalmi indexe 84,6 százalékra mérséklődött a megelőző negyedévi 90,2 százalékról, a kis- és középvállalatoké 85,3 százalék lett az előző negyedévi 90,5 százalék után. E nagyvállalatok egyharmada az elmúlt három hónapot értékelve teljesítménye bővüléséről, majdnem ötven százaléka szinten maradásáról számolt be.

Az első félév végén a TOP-100 csoport háromnegyedének megítélése szerint jelenlegi készletállománya a szokásosnak megfelelő, 13 százalékuk jelzése alapján valamivel meghaladja azt. Rendelésállományát a nagyvállalatok kétharmada átlagosnak, 13 százalékuk a megszokottnál magasabbnak minősítette.

Az üzleti környezetnek saját működésére gyakorolt hatásában nem vár változást a cégek döntő többsége. A gazdaságirányítást a legerősebb kritika a körbetartozás terjedése, a vállalatokat terhelő elvonások magas szintje és az adózás módja miatt éri.

A belföldi keresletet a cégek 36 százaléka növekvőnek, 55 százalékuk változatlannak ítéli. A külpiaci kereslet várható változásának megítélése jóval pesszimistább, mint májusban volt, akkor a cégek 40, júniusban 22 százaléka számolt exportpiacain növekvő igényekkel.

A TOP-100 csoport átlagosan 62 százaléka jelezte április és június között fejlesztési tevékenysége bővítését egy éven belül. Az infláció nemzetközi erősödése miatt a nagyvállalatok előrejelzése gyorsuló pénzromlást vetít előre.

A kis- és középvállalatok rövid távon enyhe élénküléssel számolnak, bővülő termelést 40, teljesítménye szinten maradását 42 százalékuk jelzi. Csökkenő teljesítményt mindössze egyötödük prognosztizál.

A vállalkozások döntő hányada, 71 százaléka jelenlegi készletállományát a szezonnak megfelelőnek értékeli, 14 százalékuk attól valamivel elmaradónak ítéli. Az ilyenkor szokásos készletszint feletti készletállomány a cégek 15 százalékánál található.

Cége rendelésállományát a szezonban megszokottnak tartja a kis- és középvállalatok 58 százaléka, annál magasabbnak 12, alacsonyabbnak 30 százalékuk. Beérkezett rendeléseit az átlagtól elmaradónak ítéli belföldi relációban 30, külföldi viszonylatban 23 százalékuk.

Az elsődlegesen hazai piacok igényeire épülő szektor 29 százaléka növekvő, 14 százaléka pedig csökkenő kereslettel számol belföldön. Ugyanitt versenyképessége javulását 14 százalékuk, rosszabbodását egynegyedük feltételezi.

Az üzleti környezet kritikus megítélése júniusban is jellemző volt. A kis- és középvállalatok kiemelkedően nagy aránya véli úgy, hogy a körbetartozások volumene a következő hat hónapban növekedni fog, sokan adó- és járuléknövekedést, az adózás rendjében kedvezőtlen változást feltételeznek.

A szektor beruházási aktivitását jelző mutatók tendenciája az utolsó három hónapban csökkenő, új fejlesztés egy éven belüli indítását átlag 43 százalékuk tervezi. Az EU támogatások megjelenését a kis- és középvállalatok még nem jelezték. A működés feltétele likviditási oldalról összességében kedvező, a kis- és középvállalatok fele hat hónapon belül stabil, egynegyede javuló pénzügyi helyzetben végzi tevékenységét.

A kiemelt ágazatok gazdasági előrejelzésében júniusban az üzleti várakozások nem mutatnak érezhető elmozdulást. A nemzetgazdaság egészében az összevont konjunktúra mutató értéke 47 pont körüli, alig marad el az előző havi értéktől. Pozitív irányú elmozdulás érzékelhető az építőiparban, és továbbra is a mezőgazdaság tekinthető a legoptimistább szakterületnek, de az ágazatban tevékenykedő, elsősorban növénytermesztésre szakosodott gazdálkodó szervezetek optimizmusa májushoz képest valamelyest gyengült.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

DIW: a német konjunktúra az idén is folytatódik

Németországban a konjunktúra az idén is és jövőre is folytatódni fog. A Német Gazdaságkutatóintézet (DIW) szerint a bruttó hazai termék az idei 1,7 százalékos növekedés után 2008-ban 2,3 százalékkal fog bővülni.

MTI Vállalkozás

Nőtt a kkv konjunktúra-index októberben

A kis- és középvállalkozások üzleti várakozásait tükröző kkv konjunktúra-index októberben 40,4 százalék volt, az előző havi értéknél 4 százalékponttal magasabb - közölte az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet pénteken.

MTI Gazdaság

Erősödött a nagyvállalatok konjunktúraindexe

A legnagyobb magyarországi vállalatok várakozásait tükröző Ecostat TOP-100 konjunktúraindex júniusban 58 százalék volt, 4 százalékponttal magasabb a májusi értéknél – közölte az Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalomstratégiai Kutató Intézet.

MTI Gazdaság

Hat éve a legkedvezőtlenebb világgazdasági konjunktúraindex

Az Egyesült Államokból kiinduló pénzügyi válság hatására hat éves mélypontjára süllyedt a müncheni Ifo intézet által számított világgazdasági hangulatindex. Az évente négyszer kiszámított index áprilisban 81,4 pontra süllyedt a negyedévvel ezelőtt mért 90,4 pontról.

MTI Gazdaság

Ecostat: a tavalyihoz képest javuló Top 100 konjunktúra-index

Az Ecostat TOP-100 konjunktúra indexe - amely a legnagyobb hazai vállalatok várakozásait fejezi ki - szeptemberben 95,8 százalék volt, szemben az előző havi 103,4 százalékkal - közölte a gazdaságkutató intézet. Tavaly szeptemberben a legnagyobb magyarországi vállalatok gazdasági várakozásait tükröző mutató 74,8 százalék volt.

MTI Gazdaság

KSH: folytatódott a konjunktúra az iparban

Májusban az iparban folytatódott a konjunktúra az áprilisi megtorpanás után, az első öthavi átlagos növekedés 10 százalékos volt – közölte a Központi Statisztikan Hivatal összefoglaló jelentésében.

MTI Vállalkozás

A kkv-szektor elégedett, javuló konjunktúra-mutató

Az Ecostat nagyvállalati, TOP-100 indexe kiegyensúlyozott fejlődést jelezve 54 százalékot mutat a februári és márciusi 55 százalék után, míg a kis- és középvállalati (kkv) index 50,9 százalékos értéke lassú, de folyamatos emelkedést tükröz a februári 48,6 illetve a márciusi 49,9 százalék után.

WHO: fogy az idő a nemzetközi járvány megakadályozására

WHO: fogy az idő a nemzetközi járvány megakadályozására

Alanis Morissette-koncert lesz Budapesten

Alanis Morissette-koncert lesz Budapesten

Házba csapódott és kigyulladt egy autó Veresegyházon

Házba csapódott és kigyulladt egy autó Veresegyházon

Érd polgármestere pénzt kér Mészáros Lőrinctől

Érd polgármestere pénzt kér Mészáros Lőrinctől

Koronavírus: ismét nőtt a napi új fertőzöttek száma, 118 halottat is bejelentettek

Koronavírus: ismét nőtt a napi új fertőzöttek száma, 118 halottat is bejelentettek

Annyi a váltás a magyar diplomáciában, hogy nehéz lett kiszűrni a kockázatokat

Annyi a váltás a magyar diplomáciában, hogy nehéz lett kiszűrni a kockázatokat