szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Guido Barilla, a világ legismertebb tésztagyártó vállalatának elnöke őrültségnek nevezte az Egyesült Államok és az Európai Unió arra vonatkozó döntését, hogy támogatják a gabonafélékből (is) készített bioüzemanyag előállítását.

Guido Barilla. Kevés lesz
a gabona és a víz
© tendenzeonline.info
Az olasz iparcsoport eredményeit ismertető keddi sajtóértekezleten a „tésztakirály” így fogalmazott: „ahhoz, hogy egy gépkocsi meghajtására szolgáló 1 liter bioüzemanyagot állítsanak elő, 4 kiló élelmiszertermékre és rengeteg vízre van szükség. A világ élelmiszerellátása ennek következtében már a közeljövőben kiélezett problémává válik.”

Az élelmiszerárak világszerte tapasztalható növekedését Guido Barilla szerint az ázsiai országok lakosságának növekvő gabonafogyasztása, a bioüzemanyagok előállítása és kisebb mértékben a spekuláció magyarázza.

Barilla válaszolt azokra a vádakra is, hogy „kiéhezteti” az olaszokat a gyáraiban készülő tésztafélék árának 2007 óta tartó rendszeres növelésével. Ezek a vádak azon alapulnak, hogy míg az infláció éves üteme Olaszországban 3,8 százalék volt, a tésztaféleségek ára 22, a Barilla-termékeké 40 százalékkal nőtt. A gyártásukban felhasznált egyes alapanyagok ára viszont megháromszorozódott – vágott vissza a nagyiparos. A híres pasta áremelkedése Barilla szerint csak csekély hatást gyakorol az olasz családok költségvetésére.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Gazdaság

A bioüzemanyag-termelés végleg tönkreteheti a Földet

A természetes ökorendszereknek a bioüzemanyagok előállítása érdekében való felszámolása súlyosbítani fogja a globális felmelegedést, mivel ennek következtében évtizedeken vagy akár évszázadokon át több szén-dioxid keletkezik, márpedig ez a gáz a fő felelőse az éghajlat felmelegedését okozó üvegházhatásnak – figyelmeztetnek amerikai szakértők.

MTI Tech

Nyereséges a narancshéjból gyártott bioüzemanyag

Lázasan keresik a módját, hogyan lehetne hulladékokból, például szalmából, hulladék fából vagy íróból benzint helyettesítő etanolt előállítani. Most éppen a narancshéj került reflektorfénybe - derül ki a német Handelsblatt című napilapból.

Prizma

Bioüzemanyag-kétségek

Az EU-nak nem kellene feltétlenül támogatnia az áttérést a bioüzemanyagra - terjed Európa-szerte ez a szakmai vélemény...

MTI Tech

Fából készítenek bioüzemanyagot a termeszek

A baktériumok, amelyek segítségével a termeszek megemésztik a cellulózt, fontos szerepet játszhatnak a fa bioüzemanyaggá történő átalakításában - állítja egy kutatócsoport, amely a "faevők" mikrobarendszerét tanulmányozta.

MTI Tech

Vita kezdődött a bioüzemanyagról az Európai Parlamentben

Az Európai Unió nagyszabású energia- és klímacsomagja kapcsán újra a viták fókuszába kerültek a bioüzemanyagok, és az Európai Szocialista Párt parlamenti frakciója több napos vitában alakította ki álláspontját a megújuló energiaforrásokról - közölte Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő pénteken.

hvg.hu Autó

Takarékos sofőrök, hosszú kamionok, bioüzemanyagok - ennyi?

Miközben a béke Nobel-díjat az ENSZ genfi székhelyű zöld szervezete és egy volt amerikai alelnök kapta idén, a politikusok, beleértve az uniós döntéshozókat, nem sokat tudnak, vagy akarnak tenni a klímaváltozás ellen. Az unió 27 tagúra bővülésével 8 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás a kilencvenes évekhez képest, ugyanakkor a közlekedésből adódó kibocsátás 25 százalékkal nőtt. Ezért is hangzik teljesíthetetlennek az az uniós elképzelés, miszerint 2020-ig 20 százalékkal kellene csökkenteni az unió közlekedésből adódó szén-dioxid-kibocsátását.

Niedermüller: Kiszorítanám a taxisokat, mert ők is viszik a drogot egyik helyről a másikra

Niedermüller: Kiszorítanám a taxisokat, mert ők is viszik a drogot egyik helyről a másikra

Legyen önnek is saját lapja: bemutatjuk a myhvg-t

Legyen önnek is saját lapja: bemutatjuk a myhvg-t

Trócsányi szerint politikai bohózat lett a hetes cikk szerinti eljárásból

Trócsányi szerint politikai bohózat lett a hetes cikk szerinti eljárásból