szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Központi Bank (EKB) a csütörtöki kamatdöntésével negyed százalékponttal 4,25 százalékra emelte az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. A döntés megfelelt a többségi piaci várakozásnak.

Az eddigi, 4,00 százalékos szintet az EKB az utolsó, tavaly júniusi emeléssel állította be, azóta nem változtatott. A kamatdöntést indokló sajtóértekezletén az EKB elnöke, Jean Claude-Trichet azt mondta, hogy a rekord ütemű infláció miatt a legfontosabb szempontnak az inflációs várakozások lehorgonyzását és a másodlagos inflációs hatások tovagyűrűzésének megakadályozását tekintették az egyhangú, valamennyi kormányzótanácsi tag "igen" szavazatával meghozott döntésben.

Hozzátette: az EKB továbbra is szilárdnak, egészségesnek ítéli az euróövezeti gazdaság alapjait, habár a második negyedévben bizonyára volt valamelyes lassulás. Azt mondta: meg kell várni a teljesebb képet, az első két negyedév gazdaságfejlődését együttesen kell majd vizsgálni. Ebből a piaci elemzők rögtön megerősítve látták az eddig kilátást, mármint, hogy a csütörtöki szigorítás egyszeri "pofonnak" volt szánva az infláció elleni küzdelemben, és a belátható jövőben, talán egészen az év végéig nem várható további szigorítás - feltéve, hogy a fő irányzatok változatlanok maradnak, és az infláció sem emelkedik váratlan magasságokba. A tartósan, legalább a jövő év közepéig 2 százaléknál jóval magasabb tizenkét havi infláció kilátását ugyanis az EKB már bevette számításába.

Végezetül Trichet azt mondta, hogy a kamatemelés jó lesz az M3-as pénzellátás és a rekord ütemben növekvő vállalati hitelfelvételek valamelyes fékezésére is, talán apasztva az infláció belső forrását. ismét figyelmeztette a szociális partnereket a bérmérséklet fontosságára.

A bankelnök kimondta a kulcsszót is: a bank folytatja a "nagyon szoros odafigyelést" a körülményekre: az EKB tolvajnyelvén ez rendszerint a kamat változatlanságát jelzi a közeljövőre. Igaz, a június eleji sajtóértekezletén is ezt a kifejezést használta a bankelnök, majd tájékoztatója kérdés-felelet részében azzal lepte meg hallgatóságát, hogy csaknem nyíltan előre jelezte a most csütörtöki kamatemelést, mondván: "nem biztos, de lehetséges" a szigorítás. Ilyen azonban most csütörtökön nem hangzott el. Trichet szerint „a mai döntés hozzájárul az árstabilitás eléréséhez, ebből kiindulva nincs bennem ingadozás egyik irányba sem.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az EKB nem változtatott az irányadó kamaton

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki döntésével változatlanul, 4,00 százalékon hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, tekintettel arra, hogy változatlanul fennáll az infláció felgyorsulásának a veszélye. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. Az EKB alapkamata tavaly június óta változatlan.

MTI Gazdaság

A Fed és az EKB növeli a rendkívüli árverések keretösszegét

Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) növeli a kereskedelmi bankok számára a rendkívüli refinanszírozási keretösszeget, enyhítendő a bankközi piacon még mindig meglévő likviditásszűkét. Egyszersmind emeli a hitelcserére rendelkezésre álló keretet is az Európai Központi Bank (EKB) és a Svájci Nemzeti Bank számára.

MTI Gazdaság

Kamatcsökkentésbe kezd az EKB

Az Európai Központi Bank (EKB) szeptember körül kamatcsökkentésbe fog; az irányadó kamata a jelenlegi 4,00 százalékról a jövő év közepéig 3,00 százalékra mérséklődik - véli a Lehman Brothers vezető gazdasági szakértője.

MTI Gazdaság

Az EKB elnöke ismét kizárja a kamatcsökkentést

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet szerdán gyakorlatilag ismét kizárta a kamatcsökkentés lehetőségét, amikor az erős inflációs kockázatról és a gazdasági növekedés nem túl vészes lassulásáról beszélt az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottságának tartott, tavaszi beszámolójában.

MTI Gazdaság

Az EKB kitart az árstabilitás mellett

Az Európai Központi Bank (EKB) hétfőn ismét értésre adta, hogy nem rettentik meg sem az amerikai nagybankok pénzügyi bonyodalmai, sem a nemzetközi pénzügyi pánikhangulat gazdasági lassulásban mutatkozó következményei, sem az euró árfolyamának rekorddöntései: nem fogja követni a kamatát meredeken csökkentő amerikai Fed példáját.

MTI Gazdaság

EKB: elhúzódhat a hitelválság az euróövezetben

Az euróövezetben a vártnál tovább tarthat a pénzügyi válság és rövid távon erőteljes lesz az inflációs nyomás - állapította meg a gazdasági kilátásokat elemző áprilisi bulletinjében az Európai Központi Bank (EKB). Ezért az EKB-nak változatlanul az a legfőbb törekvése, hogy féken tartsa a közép- és hosszú távú inflációs várakozásokat.

Zsákutcába vezet a klímaváltozás, de van még esély kifarolni

Zsákutcába vezet a klímaváltozás, de van még esély kifarolni

Egy német lap szerint a nyáron elküldhetik Dárdai Pált a Herthától

Egy német lap szerint a nyáron elküldhetik Dárdai Pált a Herthától

Egy 34 éves várandós nő is elhunyt a koronavírus miatt

Egy 34 éves várandós nő is elhunyt a koronavírus miatt