szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az osztrák OMV olajvállalat pert indított a Mol Nyrt. 2008. április 23-án megtartott közgyűlése valamennyi határozatának hatályon kívül helyezése iránt – közölte a magyar olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma az első tárgyalást 2009. január 21. napjára tűzte ki.

Az osztrák, részben állami tulajdonban lévő OMV – amelynek 20,2 százalékos részesedése van a Molban – a magyar olajtársaság közgyűlését követően, május 19-én jelentette be, hogy keresetet nyújt be a Mol áprilisi közgyűlésén hozott összes határozat ellen, a szavazás jogszerűtlenségére hivatkozva.

Az OMV keresetében lényegében három kifogás szerepel: az OMV álláspontja szerint a közgyűlési határozatokat olyan részvényesek – köztük a Magnolia, az OTP, az ING Bank, az MFB Invest, a BNP Paribas és a CEZ – szavazatával fogadták el, amely részvényesek nem szavazhattak volna a Mol éves rendes közgyűlésén.

Az OMV álláspontja szerint ugyanis ezek a részvényesek valójában a Mol saját részvényeivel szavaztak, így az OMV azt is kéri a bíróságtól megállapítani, hogy a Magnoliánál, az OTP-nél, az MFB Investnél, az ING Banknál, a BNP Paribas-nál és a CEZ-nél lévő Mol-részvények valójában sajátrészvényeknek tekintendők. A saját részvények pedig sem szavazati joggal nem járnak, sem osztalékra nem jogosítanak.

A Mol időközben bejelentette, hogy visszahívja az OTP Banknak és az MFB Invest Zrt.-nek kölcsönadott Mol részvényeket, amelyek így még az osztalékfizetés megfeleltetési napja előtt visszakerülnek a magyar olajcéghez. Az OTP Banknak korábban a Mol 8 millió 757 ezer 362, az MFB Invest Zrt.-nek 4 millió 513 ezer 271 részvényt adott kölcsön.

Az OMV a keresetében különleges könyvvizsgáló bírósági kinevezését is kezdeményezte, akinek az lenne a megbízatása, hogy megvizsgálja és véleményezze a Mol és a beadványban felsorolt részvényesek között született megállapodásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Hernádi: az OMV nem nyugszik

Az OMV mindenáron a Mol átvételére törekszik, függetlenül attól, hogy az ügyletnek gazdaságilag van-e értelme vagy sem – fejtette ki véleményét Hernádi Zsolt, a magyar gáz- és olajipari cég elnök-vezérigazgatója.

MTI Gazdaság

Újabb CEZ üzlet: a Mol megveszi a cseh I and C Energót

A Mol és a CEZ – a cseh villamos művek – megállapodott arról, hogy a Mol megveszi a CEZ-től a rendszerirányítással, tervezéssel foglalkozó cseh I and C Energo a.s. részvényeinek 100 százalékát – közölte a magyar olajipari cég.

Egyre több szülő nem engedi iskolába a gyerekét Balassagyarmaton

Egyre több szülő nem engedi iskolába a gyerekét Balassagyarmaton

Egy Moszkvához közeli börtönbe szállították Navalnijt

Egy Moszkvához közeli börtönbe szállították Navalnijt

Egy új kutatás szerint a Pfizer és az AstraZeneca oltásából egy is 80 százalékos védettséget ad

Egy új kutatás szerint a Pfizer és az AstraZeneca oltásából egy is 80 százalékos védettséget ad