szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar embereknek csupán 37 százaléka pártolja a külföldi tőke bejövetelének támogatását, 55 százalék úgy véli, már most is sok a multinacionális cég az országban – írja a Világgazdaság a Szonda Ipsos júniusi felmérésre hivatkozva.

Egy multinacionális cég gyára Magyarországon. Elég volna belőlük?
© Samsung
A támogatók többsége egyértelműen a fiatalok, az ország nyugati régiójában, valamint a nagyvárosokban élők közül kerül ki – derül ki a felmérésből. A kérdésekre adott válaszok világossá teszik, hogy az elutasítás oka többrétű, az azonban egyértelműnek tűnik, hogy a társadalmi státus, a lakóhely és a pártállás is befolyásolja a multikhoz való viszonyt. Az ismeretlennel szembeni előítélet, a tapasztalat és átválható szaktudás hiánya okozza a nagy cégek hazai elutasítottságát, és ezt a képet a pártszimpátia csak tovább árnyalja.

A felmérést még a Daimler kecskeméti beruházásának bejelentése előtt készítette a cég, így nehezen mérhető, mekkora politikai tőke kovácsolható a Mercedes-gyár felépítéséből. A gazdasági elit az elmúlt egy-két hétben a külföldi tőkéből megvalósuló nagyberuházás előnyeit hangoztatta, ám a megkérdezettek többsége elutasítja ezt – olvasható a lapban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Vámosi-Nagy: kellenek a multik?

A nemzetközi nagyvállalatok térnyerése évtizedek óta működő gyakorlat. Hazánkban, amely nyitott gazdaságú ország, különösen az utóbbi húsz évben figyelhetjük meg terjeszkedésüket. A gazdaság globális kiszélesedésének végrehajtói. Ez a folyamat alapvetően értékeket hordoz. Ez akkor is igaz, ha bizonyos kísérő jelenségek „nem szimpatikusak”.

Gazdaság

Amerikai olajmulti kutathat tovább a makói földgáz után

A magyar forradalmi sámánok tavaly februárban jelzett szándékaitól eltérően nem a Szent Korona, hanem az amerikai ExxonMobil tulajdonába került át a makói "gigantikus" gázlelőhely nagy része - írja a Népszabadság. A világ vezető olajcége dollárszázmilliókat fektet be, noha bizonytalan, hogy kitermelhető-e egyáltalában a gázmező, és ha igen, milyen áron.

MTI Plázs

Ezerarcú sclerosis multiplex: milyen panaszokat okoz?

A sclerosis multiplex (SM), a központi idegrendszer krónikus gyulladásos betegsége többnyire 18-40 éves kor között jelentkezik, minden 7 betegből 5 nő. Magyarországon évente 300-500 új beteget diagnosztizálnak. A betegség kialakulásában szerepet játsszanak a környezeti tényezők, a vírusfertőzések és az öröklött hajlam is.

Nem engedi útjára Egyiptom a Szuezi-csatornát eltorlaszóló Ever Givent

Nem engedi útjára Egyiptom a Szuezi-csatornát eltorlaszóló Ever Givent

124 millió forint a legdrágább, használt Audi RS6-os

124 millió forint a legdrágább, használt Audi RS6-os

Próbafúrásokkal indult meg az 5-ös metróvonal építése

Próbafúrásokkal indult meg az 5-ös metróvonal építése