szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar, a román és az osztrák energiapiaci szabályozó hatóságok, rendszerirányítók és áramtőzsdék hamarosan aláírhatják azt az egyetértési megállapodást (memorandum of understanding), amely a három ország összekapcsolt áramtőzsdéjének kiindulása lehet – közölte Szörényi Gábor, a Magyar Energia Hivatal.

Magyarországon ugyan még nem működik áramtőzsde, de a Mavir, a magyar rendszerirányító már 2007 tavaszán HUXP néven leányvállalatot alapított a szabályozott villamosenergia-piac létrehozására és működtetésére. A villamos energia törvény alapján, amennyiben 2008. június 30-ig senki nem kér engedélyt áramtőzsde alapítására, akkor a Magyar Energia Hivatal erre kötelezheti a Mavirt. A törvény azonban erre nem szab határidőt. Szörényi Gábor tájékoztatása szerint ilyen engedélykérelem még nem érkezett a hivatalhoz.

A megállapodás alapján a három piac összekapcsolása napi kereskedésre ad majd lehetőséget úgy, hogy ne csak az árammal, hanem a szükséges határkeresztező kapacitásokkal is lehessen kereskedni.

A szakmai tanácskozáson tájékoztatást hallgattak meg a piaci szereplők, beleértve a fogyasztók szövetségét is, annak a tanulmánynak az előzetes jelentéséről, amit a Világbank, az osztrák energiahatóság és a Magyar Energia Hivatal finanszíroz, és amit az észak-európai országok áramtőzsdéjéhez kapcsolható Nord Pool Consulting készít az Accenture-rel közösen.

Az előzetes jelentés a regionális áramtőzsdék kérdését a nemzeti tőzsdék összekapcsolása, illetve egy regionális tőzsde közvetlen alapítása szemszögéből tárgyalja. A megbízók a tanulmány alapján választják ki a reálisabb lehetőséget, amire október végéig üzleti tervet készítenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Magyar áramtőzsde létrehozását sürgeti az EdF

Az Electricité de France (EdF) magyar leányvállalata, a D-Energia áramtőzsde felállítását sürgeti Magyarországon a piac jobb áttekinthetősége végett - mondta a vállalat vezérigazgatója, Jean-Claude Meynard.

MTI Gazdaság

Áramtőzsde jön létre Prágában

Áramtőzsde kezdi meg működését várhatóan június elsejével Prágában. Az árutőzsde létrehozását a pénzügyminisztérium döntése alapján a prágai értéktőzsde készíti elő.

MTI Gazdaság

Áramtőzsde már az év végén vagy a jövő év elején

Várhatóan az év végén, a jövő év elején megkezdődhet a szervezett villamosenergia-kereskedelem Magyarországon, kezdetben csak napi – fizikai teljesítésű termékekkel – jelentette be Vinkovits András, a Mavir vezérigazgatója, aki szerint a későbbiekben – a piac fejlődésétől függően – megnyitják a derívatív piacot is.

Über-Golf: kiderült a 320 lóerős VW Golf R hazai ára

Über-Golf: kiderült a 320 lóerős VW Golf R hazai ára

Reuters: Feleannyi vakcinát szállíthat az AstraZeneca az EU-nak a második negyedévben

Reuters: Feleannyi vakcinát szállíthat az AstraZeneca az EU-nak a második negyedévben

Automatikusan jár az iparűzési adó felezése a kkv-knak

Automatikusan jár az iparűzési adó felezése a kkv-knak