szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb szintet tört át, és már 234 forint alatt alakul az euró/forint árfolyam.

A budapesti bankközi devizapiacon péntek délután fél ötkor 233,90/244,00 forintot ért egy euró. Az európai deviza árfolyama csütörtökön hasonló időpontban 235,65/75 forint volt, de még az amerikai hosszú hétvége kezdete előtt, a magyar idő szerint koraesti órában leszorították 234,70 forint alá.

Bár később korrekcióra került sor, és ismét 235 forint fölé tért vissza az árfolyam, a péntek reggeli kereskedés ismét a forint jelentős mértékű erősödését hozta. Negyed tízkor 234,20/40 forintot ért egy euró, de pár perccel később a kereskedési képernyőkön már 233,42 forintos árfolyam is megjelent - és a legalacsonyabb jegyzés 232,88 forint lett. A természetesen bekövetkezett újabb korrekció után szűk sávban, 233,50 és 234 forint között ingadozott az árfolyam.

A kereskedők elmondása szerint ugyanakkor a forgalom nem volt jelentős, amiben komoly szerepe volt annak is, hogy az amerikai piacok pénteken nemzeti ünnep miatt zárva maradtak, így a megszokottnál sokkal kevesebb szereplő alakította az üzletmenetet. A bekövetkezett forinterősödést egyrészt a csütörtöki küszöb-áttörés következményeivel, valamint az egyre több elemző által megfogalmazott, egyelőre akadálytalannak látszó irányzattal magyarázták. Hangsúlyozták, hogy "van még lejjebb", lehet még a jelenleginél is alacsonyabb az euró árfolyama, akár tovább is erősödhet a forint.

Elmondták azt is, hogy a 2003 januári 234,69-es MNB-jegyzés ugyan lényeges határérték volt, de azokban a napokban az elektronikus kereskedésben ennél alacsonyabb árfolyamon is történt üzletkötés; a bankközi piacon az árfolyamgörbe legalacsonyabb pontja akkor 230,10/20 forintnál volt. Hangsúlyozták, hogy a jelenlegi trend ennek a valóban történelmi szintnek sem jósol hosszú életet.

A forint a dollárral szemben is tovább erősödött. Az amerikai deviza árfolyama jelenleg 148,95/149,05 forint, csütörtöki értéke 149,55/65 forint, a reggeli árfolyam 148,60/70 forint volt; a dollár/forint pénteki szélsőértékét a 148,10 forint jelentette. Az euró/dollár árfolyam alig változott, folyamatosan 1,57 körül - 1,5680 és 1,5720 között - alakult.

Kihalt volt a pénteki kereskedésben a bankközi forintpiac - ebben jelentős szerepe volt az amerikai szünnapnak. Szinte egyáltalán nem volt érdeklődés, nem születtek kötések. A kereskedők ugyanakkor megjegyezték, hogy a hozamszint némiképpen meglepően alakult: még alig kezdődött el az új tartalékolási periódus, máris az MNB kamatszintje alá kerültek a legrövidebb kamatok, az O/N kamat jelenleg 7,50/60 százalék.

Az állampapírok másodpiacán már a reggeli forinterősödéssel egyidejűleg sor került 10 pontos hozamcsökkenésre - gyakorlatilag a hozamgörbe teljes tartományában, és ez a többlet később sem enyészett el. A forgalom ezen a piacon sem volt jelentős.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!