szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Belátható időn belül elérheti a 230 forint/eurós szintet is a forint árfolyama, sőt hosszabb távon a 225-ös szint sem kizárt; árfolyam korrekcióra azonban előbb utóbb sor kerül, de a gyengülés nem lesz számottevő – vélték tőkepiaci szakértők.

A bankközi devizapiacokon a csütörtökön este elért 234,65 forintos rekord után éjszaka ismét 235 forint fölé tért vissza az árfolyam, majd a péntek reggeli kereskedés ismét a forint jelentős mértékű erősödését hozta. Negyed tízkor 234,20/40 forintot ért egy euró, de pár perccel később a kereskedési képernyőkön már 233,42 forintos, újabb történelmi csúcsnak számító árfolyam is megjelent.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a javuló nemzetközi hangulat mellett a kedvező magyar makrogazdasági adatokat is felsorolta a forint árfolyam erősödésének okai között. A külkereskedelmi mérleg tartós aktívuma, a folyó fizetési mérleg, a külső finanszírozási igény jelentős javulása mind a forint iránti keresletet növeli – mondta. Arra is emlékeztetett, hogy a Goldman Sachs befektetési ház június végi előrejelzésében 238-ról 230-ra módosította a háromhavi távlatra szóló forint/euró árfolyam-előrejelzését, fenntartva a 6 havi távlatra adott 230-as, illetve a 12 havira jelzett 225 forintos prognózisát.

Az elemző szerint ilyen erős árfolyam mellett nem kizárt, hogy a jegybank már nem emeli tovább az alapkamatot, noha a piac még számít erre. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kamatdöntés elsősorban a jegybank augusztusi inflációs jelentésében megfogalmazott értékeléstől függ.

Taraczky Andrej, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője utalt arra, hogy az Európai Központi Bank elnöke, a csütörtöki kamatemelést követő beszédében említést sem tett további szigorításról. Így várhatóan nem szűkül a különbség az euró és a forint kamatszintje között, ami a forint felé tereli a befektetőket. Ezt erősíti tovább, hogy szerinte az MNB-től további kamatemelést vár a piac. Támogatják a forint erősödést Gyurcsány Ferenc csütörtöki szavai is, a kormányfő az államháztartás GDP arányos hiányát a vártnál kedvezőbbnek nevezte, ami az idén 4 százalék alatt lehet a szavai szerint.

Nemcsak a forint, hanem a régiós valuták egy része is történelmi csúcsra emelkedett, a javuló nemzetközi hangulatnak köszönhetően – tette hozzá. Az üzletkötő szerint technikai szintek itt már nincsenek, megjósolhatatlan, hogy a forint meddig erősödik, korrekcióra azonban előbb-utóbb sor kerül, mivel a tartósan erős árfolyam kedvezőtlenül érinti az exportálókat és a növekedésre is negatívan hat. Szélsőséges árfolyamgyengüléssel azonban nem kell számolni – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Öt és fél éves csúcson a forint

Az euró/forint árfolyam délután hat óra előtt pár perccel áttörte a 235,00 forintos határt és hat óra után nem sokkal 234,65 forinton is volt jegyzés, ami öt és fél éves csúcs.

MTI Gazdaság

Lefelé korrigált a forint

Kedden délután négy órakor 236,20/30 forinton jegyezték az eurót a budapesti bankközi kereskedelemben a hétfő délutáni 235,30/45 után, ami 0,37 százalékos forintgyengülésnek felel meg.

MTI Gazdaság

Alig mozdult a forint

Alig változott a forint árfolyama, az eurót hétfőn reggel negyed tízkor 237,40/60 forinton jegyezték a budapesti bankközi kereskedelemben, szinte megegyező árfolyamon a péntek délutáni 237,25/40 forinttal.